Narodeniny v Hermanovom brlohu

V stredu 17. februára 2016 o 12.00 hodine Múzeum vojvodinských Slovákov a Detské múzeum Hermanov brloh z Celja v Galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci usporiadajú zaujímavú interaktívnu výstavu pre deti pod názvom Narodeniny v Hermanovom brlohu. Výstava je určená deťom predškolského veku, ako i žiakom nižších ročníkov základnej školy. Výstavou sú predstavené oslavy narodenín v niekoľkých rozličných štátoch. Veľkú pozornosť detí, ale i dospelých návštevníkov, upúta ústredný element výstavy – oslavná torta. Do nej sa dá vojsť, ona „spieva" a vonia na čokoládu, jahody a vanilku. To, čo je v skutku výnimočné a zodpovedá deťom, je koncept, v ktorom väčšia časť expozície je určená pre hru, takže vo výstavnom priestore sa dá pobaviť a pohrať. K dispozícii sú kresliarske a maliarske materiály, kocky ako aj iné hračky.

 

V Galérii Zuzky Medveďovej výstava je už nainštalovaná (Foto: Múzeum vojvodinských Slovákov)

 

V Galérii Zuzky Medveďovej výstava je už nainštalovaná (Foto: Múzeum vojvodinských Slovákov)

 

Výstava sa prihovára skutočnými predmetmi, fotografiami a objektmi týkajúcimi sa oslavy, darov a zábavy. Výstava edukuje a primeraným spôsobom ukazuje na rozvoj tradičnej oslavy narodenín cez čas. Ukazuje na rozličnosti oslavy pred pol storočím a v súčasnosti ako i na rozličné koncepty v jednotlivých krajinách.

 

Časť expozície (Foto: Múzeum vojvodinských Slovákov)

 

Časť expozície (Foto: Múzeum vojvodinských Slovákov)

 

Autorka výstavy Jožica Trateški, vyššia kustódka Detského múzea z Celja, svojou expozíciou spracúva oslavu narodenín ako svojrázny globálny fenomén.

 

Jožica Trateški (Foto: Detské múzeum z Celja)

 

Jožica Trateški (Foto: Detské múzeum z Celja)

 

Múzeum vojvodinských Slovákov pozýva všetky škôlky, školy, združenia a rodičov s deťmi. Výstava bude otvorená do polovice marca.

 

Riaditeľ MVS
Mgr. Pavel Čáni

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články