KUS Zvolen v Nitre

Kulpínski folkloristi, členovia KUS Zvolen, a ďalšie dva súbory z Vojvodiny - Krajan a Detvan z Vojlovice, majú za sebou ďalšiu folklórnu skúsenosť. Po účastti na Akademickej Nitre v dňoch 30.júna až 5.júla t.r. na Slovensku, sú bohatší o nové zážitky z folklórnych vystúpení slovenských vysokoškolských súborov - Zobor, Ponitran, Technik a ďalších, ale aj súborov zo zahraničia - z Česka, Bulharska, USA, Belgicka, Rakúska, Talianska, Španielska, Švédska, Poľska. Každý z týchto súborov na javisku Divadla Andreja Bagara prezentoval to najlepšie zo svojej krajiny. Ale aj defilé ulicami Nitry bolo krásne, keďže na Slovensku majú trochu iný vzťah k takýmto druhom uličného folklórneho prezentovania sa. Naši folkloristi sa predstavili nielen slovenskými vojvodinskými tancami, ale aj tými z Horniakov, a náš vojvodinský Logovac sa divákom páčil. Choreografie, ako vždy, na starosti mal Michal Čiliak. Folkloristom sa dobre tancovalo aj kvôli zohranému orchestru pod vedením Pavla Tomáša ml. a Ondreja Maglovského.

Zahraničné súbory mali aj celovečerné koncerty mimo Nitry, a tak sa Vojvodinčania so svojím bohatým a pestrým repertoárom predstavili v osade Kálnica, pri Novom Meste nad Váhom.

Laureátom Akademickej Nitry 2008 sa aj tohto roku stal FS Technik z Bratislavy, kým Krajan bol pochválený za významný prínos k zachovaniu dolnozemských, ale aj "horniackych" tradícií a za kvalitný prednes svojich folklórnych zručností.

 

Vladimíra Dorčová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články