Kandidatúra M. Lajčáka na post šéfa OSN

Kandidatúru Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN vnímame aj my, Slováci žijúci v zahraničí, ako veľkú príležitosť zviditeľniť Slovensko, súčasne ako veľmi dobrú ponuku pre medzinárodné spoločenstvo. Členská základňa Svetového združenia Slovákov v zahraničí zaznamenáva v krajinách, kde žije, rešpekt tamojších predstaviteľov voči slovenskému kandidátovi, daný jeho vynikajúcim a nekonfliktným renomé v diplomatických kruhoch. Táto nekonfliktnosť sa prejavila napríklad i počas pôsobenia Miroslava Lajčáka v mimoriadne náročnej pozícii vysokého predstaviteľa pre Bosnu a Hercegovinu, kde získal cenu osobnosť roka rovnako od najväčšieho denníka bosnianskych Srbov i Moslimov.

 

Foto: kulpin.net

 

Krajania v niektorých krajinách majú i priamu skúsenosť, osobitne mimoriadne životaschopná slovenská enkláva v Srbsku. Je skúseným diplomatom Česko-Slovenska, Slovenska, Európskej únie i OSN. Pôsobil totiž aj ako osobitný asistent zvláštneho splnomocnenca generálneho tajomníka OSN pre Balkán, či ako splnomocnenec EÚ pre zorganizovanie referenda o nezávislosti Čiernej Hory, ktoré sa stalo jediným procesom nadobudnutia štátnej nezávislosti na území bývalej Juhoslávie pod priamym patronátom EÚ, demokratickou cestou a bez následných konfliktov. Samozrejme ako vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva a osobitný predstaviteľ Európskej únie v Bosne a Hercegovine, ale aj ako výkonný riaditeľ Európskej služby pre vonkajšiu činnosť pre Európu a Strednú Áziu, hlavný vyjednávač EÚ pre rokovania o Asociačnej dohode medzi Európskou úniou a Ukrajinou a Moldavskom, či ako predstaviteľ EÚ na rokovaniach „5+2" k Podnestersku. Ľudí s takými skúsenosťami je aj v medzinárodnom kontexte málo, čo si možno Slováci, vnímajúci ho predovšetkým ako člena slovenského kabinetu, ani dostatočne neuvedomujú.

Miroslav Lajčák dokázal ako podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí pokojne, ale razantne stabilizovať aj rozjatrenú situáciu na Úrade pre Slovákov žijúcich v zahraničí a ozdraviť komunikáciu s krajanmi. I v tomto malom, z nášho pohľadu však samozrejme nie nepodstatnom výseku svojej činnosti, preukázal svoje diplomatické schopnosti. Na tomto mieste sa nepatrí zmieňovať rezervy – tie existujú vždy a súvisia najmä s finančným rámcom, určovaným i mimo rezort diplomacie.

Ako významný signál vnímame aj to, že jeho kandidatúru podporili spoločne všetci najvyšší ústavní činitelia Slovenska. Keďže sa ako Slováci v zahraničí považujeme v zmysle ústavy za integrálnu súčasť slovenského národa a keďže sú nás zhruba dva milióny, stojí zato povedať, že aj my, tam kde žijeme, túto kandidatúru so zdravou hrdosťou podporujeme.

ZDROJ:
http://www.parlamentnelisty.sk/profily/Mgr-Vladimir-Skalsky-predseda-SZSZ-1279/clanek/Zahranicni-Slovaci-podporuju-kandidaturu-Miroslava-Lajcaka-206

 

Komentárov  

-3 #1 RE: Kandidatúra M. Lajčáka na post šéfa OSNp. 2016-05-27 18:25
Žiaľ, môžeme len konštatovať, že slovenské médiá v Srbsku, nedostatočne sledujú nielen zahranično-politické pomery ale aj diania v Srbsku... Aspoň na jeden hlbší, dôraznejší spôsob...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články