Čaro višieň 2016

V Silbaši dnes prebiehalo v poradí siedme podujatie Čaro višieň. V Dome kultúry ho zorganizovali členky tamojšieho aktívu žien, ktoré pre návštevníkov okrem špecialít z višieň pripravili aj kultúrno-umelecký program. Veselo bolo aj v novootvorenom Slovenskom etno dome, ktorý je odo dnes otvorený pre návštevníkov. Početných prítomných z krajiny a zahraničia privítala jeho majiteľka Milina Sklabinská. Rodičovský dom, vybudovaný v roku 1925 s láskou k svojim predkom zachovať chce aj pre našich potomkov. Ide o tzv. tehličkový dom, čiže dom obkladaný kachličkami dovezenými zo Slovenska a so zachovanou pôvodnou podlahou a vzácnou fotodokumentáciou, ktorý zariadila v duchu našej slovenskej dolnozemskej tradície a do ktorého nazhromažďovala vzácne kusy nábytku a odevu, starého aj vyše sto rokov.

 

Foto Martin Pucovský

 

Slávnostný otvárací program, podobne ako aj kultúrno-umelecký program v Dome kultúry, moderovali Milina Sklabinská a Zdenka Valentová-Belić. O dva a pol storočnom spolunažívaní Srbov a Slovákov v Silbaši hovoril silbašský kronikár Budimir Popadić a prihovoril sa tiež aj d.p. Samuel Vrbovský, biskup SEAVC v Srbsku. Za sprievodu Ondreja Maglovského a Valentína Grňu spievali ženská spevácka skupina zo Silbaša, Jarmila Križanová, Ľudmila Berediová-Stupavská, Mária Turanská, Tatiana Jašková a Ivan Slávik.

 

Foto Martin Pucovský

 

Etno dom otvorili brat a sestra Sklabinskovci a podľa slov Miliny Sklabinskej o dom sa bude starať ich matka Zuzana, ktorá ochotne otvorí dvere všetkým návštevníkom a bude aj domácou kustódkou.

 

Foto Martin Pucovský

 

Program pokračoval v Dome kultúry, kde v predsieni domáci spolok žien a hostky z okolitých dedín vystavili višňové dobroty. O orientácii Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí podporovať aktivity, ktorými sa zachováva identita hovoril jeho podpredseda PhDr. Peter Prochácka. Na javisko potom už boli pozívaní krojovaní účastníci programu, odetí do rôznych, krásnych starodávnych častí odevu, ktoré prítomným v plnej sieni renovovaného kultúrneho domu bližšie ozrejmili Milina Sklabinská a Zdenka Valentová-Belić. V hudobných a tanečných predeloch vystúpili domáci herci a mladučkí folkloristi, ako aj speváci , ktorí zaspievali aj pri otváraní etno domu.

Na záver programu krojovaných manekýnov odmenili a ohodnotili Ingrid Slaninková, redaktorka Rádia Slovakia International, etnologička Anna Medveďová- Gašková, Vladimír Valentík, Pavel Čáni, Samuel Žiak, Ján Slávik, Rastislav Surový s manželkou Elenou a Ľudmila Berediová Stupavská.

Množstvo fotografií vo vysokej rezolúcii, ktorých autorom je Martin Pucovský ponúkame v našej fotogalérii TU: http://www.kulpin.net/galeria/category/49-otvaranie-slovenskeho-etnodomu-a-caro-visien-v-silbasi-2016

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

Komentárov  

+3 #2 projektgerd 2016-06-20 11:08
kto platil tento projekt? kto dal peniaze a na akom konkurse? prosim odpoved, kto vie nech napiše.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #1 RE: Čaro višieň 2016misko 2016-06-14 02:19
nadhera na vsetki strain dakujem za krasne fotky nasho folklore a organizatorom tochto podujatia
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články