XXIX. Vranovské zborové slávnosti

Orchestrík ZŠ Jána Kollára a Komorného zboru Zvony zo Selenče v dňoch 16. – 19. júna pobudol na Slovensku vo Vranove nad Topľou, kde sa zúčastnil na 29. Vranovských zborových slávnostiach. Je to medzinárodný, nesúťažný zborový festival, ktorý prebiehal pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a primátora mesta Vranov nad Topľou Ing. Jána Ragana. Priamym organizátorom festivalu je Záujmové združenie speváckych zborov Ozvena a na ňom sa v tomto roku zúčastnili zbory zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Cypru a z našej krajiny Orchestrík zo Selenče pod vedením PaedDr. Juraja Súdiho. Malí hudobníci znova oduševnili. V prvom rade virtuozitou, ale aj profesionálnym vzťahom. Potvrdili, že, – aj keď malí, – dokážu sa popasovať aj s tým nanajvýš náročným programom.

 

Foto: Vilma Krauspeová

 

Foto: Vilma Krauspeová

 

Komorný zbor Zvony a Orchestrík najprv absolvovali vystúpenie na prvom koncerte v rámci festivalu a potom aj koncert v rímskokatolíckom chráme v Hanušovciach n.T. Ide o pokračovanie úspešnej spolupráce Záujmového združenia speváckych zborov Ozvena a Komorného zboru Zvony zo Selenče, ktorá trvá už viac rokov.

 

Foto: Vilma Krauspeová

 

Galakoncert v Evanjelickom a.v. chráme vo Vranove n.T. bol v sobotu 18. júna a na ňom vystúpilo päť zahraničných a dva slovenské zbory. Záver bol zvlášť silne dojímavý a efektný. „Úžasný zážitok – 240 spevákov a muzikantov spieva a hrá 3 záverečné skladby tohtoročných Vranovských zborových slávností v Evanjelickom kostole, diriguje Juraj Súdi z Vojvodiny." – takto ohodnotila záver galakoncertu Vilma Krauspeová, dirigentka SZ Ozvena.

 

Foto: Vilma Krauspeová

 

„Orchestrík vystupoval vo Vranove, Hanušovciach a Merníku. Bol to zájazd na ktorý si budeme dlho pamätať," s hrdosťou hovorí Juraj Súdi, ktorému s deťmi pomáhala iba manželka Renáta, ktorá mala na starosti organizačnú stránku pri práci s orchestrom, a ako dozor a tiež aj ako rodič, s nimi šiel ich kolega Dragan Jovanović. „ Poďakovanie vyslovujeme aj ostatným rodičom ktorí pomáhajú kedy môžu," – zdôrazňuje umelecký vedúci Orchestríka a Komorného zboru Zvony Juraj Súdi a dodáva, že rodičom patrí vďaka aj za dobrú výchovu svojich detí.

 

Foto: Vilma Krauspeová

 

Keď ide o zabezpečenie zájazdu po finančnej stránke, cestu vyfinancovali z Fondu Komorného zboru Zvony, do ktorého tentoraz odviedli vlastné prostriedky – Svojpomoc Orchestríka a prispela Obec Báč, Matica Slovenská v Srbsku, Turistická organizácia Obce Báč ako i Kristína Kaňová.

 

Foto: Vilma Krauspeová

 

Orchestrík ZŠ Jána Kollára zo Selenče pod vedením PaedDr. Juraja Súdiho aj tohto roku v Lazarevci na XVII. Republikovej súťaži orchestrov ZŠ a ZHŠ Srbska potvrdil svoju vysokú kvalitu – získal prvú cenu a 97 bodov, o jeden bod viac ako vlani: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/8130-zlaty-selencsky-orchestrik . Selenčskí žiaci na republikovú súťaž postúpili ako víťazi 55. Hudobného festivalu detí Vojvodiny, ktorý prebiehal 22. mája v Báčskej Topole, kde na úrovni Vojvodiny obsadili post laureáta už po tretí krát s dosiahnutým najvyžším výsledkom 100 bodov za prednes.

 

Katarína Pucovská

Foto: Vilma Krauspeová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články