Šafárik a Dunajské elégie

Vo štvrtok v Bratislave Veľvyslanectvo Srbskej republiky v Slovenskej republike a Združenie slovanskej vzájomnosti na pôde našej ambasády usporiadali akadémiu pod názvom Pavel Jozef Šafárik – slovensko-slovanský fenomén Európy pri príležitosti 155.-teho výročia jeho smrti. Početných účastníkov a hostí privítali J.E. Šani Dermaku, srbský veľvyslanec v Bratislave a čestný predseda Združenia slovanskej vzájomnosti Jozef Mravík. Na akadémii bola prítomná aj viacčlenná delegácia Združenia spisovateľov Srbska z Belehradu, ktorá sa včera a dnes zúčastnila na Medzinárodnom literárnom festivale Dunajské elégie.

 

Foto: Milan Panić

 

Foto: Milan Panić

 

Na akadémii sa zúčastnila aj predsedníčka MSS Katarína Melegová-Melichová, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský, PhDr. Stanislav Bajaník a ďalší. Delegáciu Združenia spisovateľov Srbska z Belehradu viedol jeho predseda Radomir Andrić. Festival Dunajské elégie spoločne usporiadal Spolok slovenských spisovateľov v súčinnosti so Združením spisovateľov Srbska. Pracovná časť, venovaná najmä projektu mnohojazyčnej antológie poézie spojenej s Dunajom, prebiehala na palube botelu Marína na Nábreží generála Ludvíka Svobodu pod samým bratislavským hradom.

 

Foto: Milan Panić

 

V nadväznosti na predpoludňajšie kolokvium, o 18,00 hodine uskutočnili Večer poézie v letnej čitárni U červeného raka za účasti zahraničných hostí zo Srbska, Chorvátska, Bulharska, Macedónska a Slovenska. Z Belehradu sa na tomto medzinárodnom literárnom festivale, okrem predsedu Združenia spisovateľov Srbska Radomira Andrića, zúčastnili aj ďalší básnici Dušan Stojković, Jeremija Lazarević, Branislav Veljković a Miodrag Jakšić, ale aj naši spisovatelia a tentoraz i prekladatelia Miroslav Demák, Martin Prebudila a Katarína Mosnáková-Bagľašová.

 

Foto: Milan Panić

 

Z domácich, teda z radov slovenských básnikov, na podujatí vystúpil jeden z hlavných organizátorov festivalu poézie a zároveň predseda Spolku slovenských spisovateľov Miroslav Bielik, jeho zástupca Ján Tazberík, ale aj bard slovenskej poézie Ľubomír Feldek, poetky Zuzana Kuglerová, Etela Farkašová a tiež naša Miroslava Dudková, ako aj ďalší poprední slovenskí básnici a prozaici Ľubo Dobrovodov, Ondrej Kalamár, Jozef Leikert, Milan Richter, Boris Brendza a Štefan Cifra. V mene Chorvátskej republiky sa svojou básnickou tvorbou venovanou rieke Dunaj predstavila Ljiljana Crnićová, z Bulharska básnici Bojan Angelov a Dimitar Hristov a z Macedónska Hristo Petreski.

Dnes dopoludnia bolo dokončenie pracovnej časti kolokvia istými závermi o vydaní uvedenej antológie poézie spojenej s Dunajom a v popoludňajších hodinách toto trojdňové podujatie skončilo plavbou loďou do Čunova, kde je pri Dunaji a vodnom diele, teda pri začiatku priehrady Gabčíkovo, moderná galéria Danubiana.

Program Medzinárodného literárneho festivalu Dunajské elégie sa realizoval s podporou Fondu na podporu umenia, ktorý nahrádza podstatnú časť dotačného systému ministerstva kultúry a jeho hlavným poslaním je podpora „živého" umenia a kultúry.

 

Martin Prebudila

Foto: Milan Panić

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články