Píšeš? Píšem!

„Človek je človeku človekom. A to je ten najobyčajnejší a pritom najvzácnejší pocit. Seminár Píšeš? Píšem! vznikol pre ľudí s chuťou tvoriť a vzdelávať sa. Keď sa ma včera jedna mladá novinárka opýtala, čo je ešte mojou úlohou na seminári, odpovedala som jej: Spájať ľudí. Bez Vás by nebol siedmy ročník. Bez Vás by nevznikli tak kvalitné a emotívne diela, ktoré budú zbierať ocenenia." Takto sa lektorom, účastníkom a Divadlu Janka Čemana v Pivnici poďakovala vedúca projektu Píšeš? Píšem! Katarína Mišíková-Hitzingerová, ktorá už sedem rokov v Pivnici píše, tvorí, vzdeláva, vychováva a učí dávať lásku.

 

Školitelia a frekventanti - spoločná fotografia

 

Školitelia a frekventanti - spoločná fotografia

 

Katarína Mišíková-Hitzingerová, a Svetlana Gašková s Jánom Kmeťkom, ktorý jej odovzdáva Ďakovný diplom (Foto: Nina Miljush)

 

Katarína Mišíková-Hitzingerová, a Svetlana Gašková s Jánom Kmeťkom, ktorý jej odovzdáva Ďakovný diplom (Foto: Nina Miljush)

 

„Poenta je v láske. Láska a vzájomná úcta dvíhajú tento projekt každý rok o stupienok vyššie." Celý článok o vlaňajšom seminári TU: http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/8386-ta-laska-to-je-to-krasa

Tohto roku sa úcta a láska posunuli o stupienok vyššie a tak, na potešenie všetkých, siedmy ročník splnil svoje poslanie. „Ďakujem, že ste na každom kúsku zanechali obrovský odtlačok svojej duše, že ste si vzájomne pomáhali a našli spriaznené duše, že ste tými anjelmi, ktorí sa vzdali krídel a zostali s nami na zemi. Šťastlivo docestujte domov a pohlaďte spomienky. Opatrujte seba a každý moment semináru, ktorý Vám dal pocit, ktorý sa nedá kúpiť - byť samým sebou a tvoriť." S týmito úprimnými slovami vyprevadila Katarína Mišíková-Hitzingerová frekventantov a lektorov tohtoročného seminára.

 

(Foto: Nina Miljush)

 

(Foto: Nina Miljush)

 

(Foto: Nina Miljush)

 

(Foto: Nina Miljush)

 

„Hovorí sa, že číslo sedem je magické číslo. Konečne to môžem aj potvrdiť. Pred siedmimi rokmi som išla na prvý ročník seminára Píšeš? Píšem! - ako účastníčka. Teraz som mala tú česť naučiť ďalších účastníkov to, čo naučili mňa počas týchto rokov. Je to najväčší úspech. Chcela by som vedieť slovami opísať pocity, ktoré som zažívala včera. Slzy šťastia, úprimné a najväčšie úsmevy na svete, pohľady do duší a najľudskejšie objatia. Bola som šťastná... Vlastne, som šťastná, ďakujúc Vám. Ďakujem, že ste si ma skrotili... Ďakujem, že pozeráte srdcom a viete, že to čo je dôležité je očiam neviditeľné." Týmito slovami svoju vďaku vzdáva Svetlana Gašková.

 

(Foto: Nina Miljush)

 

(Foto: Nina Miljush)

 

(Foto: Nina Miljush)

 

Píšeš? Píšem! je seminár tvorivého písania, v ktorom sa už sedem rokov úspešne tvorí . Od začiatku prebieha v Pivnici a to tak, že Divadlo Janka Čemana najprv vyhlási súťaž pôvodných dramatických textov – divadelných hier a filmových scenárov. Potom v auguste, keď sú prázdniny a dovolenky, žiaci, mládež, budúci divadelníci, kameramani, fotografi... ľudia, ktorí chcú učiť a tí, čo sa chcú niečo naučiť... počas piatich dní v Pivnici usilovne pracujú. Vo voľných chvíľach sa však aj zabávajú.

 

(Foto: Nina Miljush)

 

Tak si vo štvrtok večer usporiadali koncert.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

V piatok výstavu fotografií a divadielko, v sobotu štyri predstavenia...

Rozišli sa zo sľubom, že sa o rok znova stretnú. A zas to bude s poznávacou značkou: Človek človeku je človekom.

 

Photo: Nina Miljush

 

Photo: Nina Miljush

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-2 #1 slovesná alternatíva /sagapop. 2016-08-23 18:45
Vďaka Kulpin.netu za informovanie o tomto zaujimavom podujatí.
Zaver seminára môže byť krajne nevýhodný a nepriaznivý pre mainstream ktorý by chcel umenie a kultúru striktne kontrolovať.
Alternatíva nielenže existuje ale má aj veľkú regeneratívnu moc. Čo viac aj samá môže indukovať ďalšie alternatívy ak sa začne korumpovať...
A slovenská kultúra, aj bez inštitúcii storočiami jestvovala ?!
A že sa aj mlčaním klamať môže, to vôbec nie je nová vec, aby ju trebalo dokazovať.
"neviditeľný" Galeria Poetica ...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články