Ukončené ústredné oslavy divadla v Petrovci

Ústredné oslavy divadla v Petrovci sa začali v piatok a potrvali počas celého víkendu. Včera v ústredí Matice slovenskej usporiadali inscenované čítanie niekdajších rozhlasových hier dolnozemských dramatikov, v Modrom salóne Slovenského vojvodinského divadla bol zorganizovaný workshop a večer v SVD sa predstavil divadelný súbor z Bratislavy. Pod neformálnym názvom "Medzi tradičným a moderným," ústredný program osláv petrovského ale aj slovenského vojvodinského divadla pokračoval ešte dnes v Novom Sade, kde v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov otvorili dokumentačnú výstavu Kostýmový svet oceňovanej slovenskej kostýmovej výtvarníčky srbského pôvodu Marije Havran.

 

Eurokontext, SND, hosťovanie opery ND Praha. Kostýmy: Marija Havran (foto archív Marije Havran)

 

Eurokontext, SND, hosťovanie opery ND Praha. Kostýmy: Marija Havran (foto archív Marije Havran)

 

Včera v Dome MSS Ľudovíta Mišíka prebiehal program Divadelné zvukové obrázky – čítanie zabudnutých textov. Jeho autorkou je Milina Florianová a úryvky zdramatizovaných poviedok predniesli Zuzana a Ján Častvenovci, Katarína Melegová-Melichová, Miroslav Babiak a Ondrej Brna. Podujatie malo za cieľ oživiť spomienky na tých, ktorí roky formovali našu divadelnú kultúru a tradície.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Divadelný ústav v Bratislave vedený riaditeľkou Vladislavou Fekete v Modrom salóne Slovenského vojvodinského divadla usporiadal workshop pre žiakov s výstavou. Výstava je určená stredoškolákom, zachytáva tvorivý proces vzniku inscenácie hry Jany Juráňovej Misky strieborné, nádoby výborné, ktorá vznikla pod režijným vedením Aleny Lelkovej v bratislavskom Štúdiu 12.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Workshop bol orientovaný nielen na súvislosti viažuce sa k téme inscenácie, ale predovšetkým na samotný proces vzniku inscenácie a súhru všetkých jej zložiek.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Workshop viedli Vladislava Fekete, Juliana Beňová a Andrea Domeová (Foto Martin Pucovský)

 

Po workshope a výstave nasledovalo rovnomenné predstavenie Misky strieborné, nádoby výborné v réžii Aleny Lelkovej, ktoré bolo peknou bodkou za divadelným víkendom v Petrovci. Inscenácia vznikli v rámci Roka Ľudovíta Štúra, ktorý vyhlásila vláda Slovenskej republiky pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra.

 

Foto Katarína Pucovská

 

Foto Katarína Pucovská

 

Foto Katarína Pucovská

 

V inscenácii ožívajú postavy štyroch známych žien – Adely Ostrolúckej, Aničky Jurkovičovej-Hurbanovej, Maríny Pišlovej-Geržovej a Antónie Júlie Sekovičovej-Braxatorisovej, ktorým sekunduje jediný muž Ján Kalinčiak. Počas života sa nikdy nestretli, ale na javisku dostávajú príležitosť hovoriť o svojich túžbach, pocitoch a životných cieľoch.

O predstavení viac TU: http://kultura.pravda.sk/divadlo/clanok/352006-nemate-radi-sturovcov-ich-zeny-si-oblubite/

Ústredné oslavy venované 150. výročiu slovenského vojvodinského divadla sa dnešným dňom ukončili, avšak program osláv bude pokračovať do decembra.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články