Koniarstvo v Petrovci

V Báčskom Petrovci by čoskoro s prácou mohla začať jazdecká škola. Na východe z dediny, v smere do Kulpína, sa robí športový areál s jazdeckou dráhou. Rodina Harmincová má tam pekný žrebčín a v ňom 11 koní. Toho času sú dva koníky, kobyla a jej žriebä, presťahované do Kulpína, ku kanálu, kde strávili leto. Michal Harminc vysvetľuje, že priestor v Kulpíne koňom viac vyhovuje, lebo sú v prírode a kanálovým brehom by sa pomerne ľahko mohla urobiť jazdecká dráha. Okrem toho, v blízkosti je aj lovecký dom s ubytovňami, kde by sa záujemcovia o jazdu mohli ubytovať. Keď Harmincovci zvážili tieto výhody, začali s budovaním stajní aj v Kulpíne. Zatiaľ je to však iba v začiatočnej fáze. V Petrovci práce pokročili, tam sa už budujú aj jazdecké dráhy a jamy na konci dediny sa postupne menia v rybníky-jazierka s upraveným okolím.

 

Koniarstvo v Petrovci

 

Koniarstvo v Petrovci

 

Príčinou, či hlavnou hrdinkou tohto počinu je Ines Harmincová, ktorá má 17 rokov, už tri roky súťaží a je nádejnou jazdkyňou. O jej úspechoch TU: http://www.konjickicentar.com/novosadski-sajam/2015/05/lepa-medunarodna-turneja/

Jej tréningy trvajú 3 hodiny denne a pre ne potrebuje priestor. Keďže jazdecká dráha, ktorú rodina pre ňu urobí, nebude naplno využitá, ponúknu ju na používanie aj ďalším záujemcom. Ines sa špecializuje na dostihy cez prekážky, avšak Harmincovci vo svojom žrebčíne majú aj plemenných klusákov.

 

Koniarstvo v Petrovci

 

Michal Harminc, ktorý vo voľnom čase tiež rád jazdí na koni uznáva, že je to veľmi drahý šport. Avšak, keď si ho človek raz obľúbi, ťažko sa ho zrieka. Lebo, s týmto športom je spätá silná láska. Človek a kôň si musia maximálne rozumieť. Jazdec musí dbať o svojom koníkovi a koník jazdcovi musí bezhranične dôverovať.

 

Koniarstvo v Petrovci

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články