Strom reformácie č. 137 v Hložanoch

Misijným dňom a na spoločných službách Božích Báčskeho seniorátu, ktoré prebiehali v nedeľu v Hložanoch, si pripomenuli tri jubileá: 260 rokov od príchodu Slovákov do Hložian, 230 rokov cirkevného zboru a 220 rokov od ukončenia výstavby chrámu Božieho. Prvým hložianskym farárom bol Peter Jesenský z Jasena v Turci, ktorý tu úradoval v rokoch 1786 – 1801 a počas ktorého pôsobenia sa v Hložanoch vybudoval kostol. Za 220 rokov sa chrám viackrát musel renovovať. Najnovšie, aj v tomto roku. Misijný deň prebiehal teda vo vynovenom kostole a po bohoslužbách v cirkevnej záhrade zasadili Strom reformácie číslo 137.

 

Strom reformácie č. 137 v Hložanoch

 

V ústrety roku 2017, kedy bude 500 rokov reformácie, v roku 2008 štartovala Lutherova dekáda a počas nej po celom svete vysádzajú takzvané Stromy reformácie.

Do ústredných osláv, ktoré usporiadajú v októbri 2017, v nemeckom Wittenbergu vyrastie Lutherova záhrada. K päťstému výročiu tu bude vysadených 500 stromov rôzneho druhu. Budú pripomínať, že na dvere chrámu vo Wittenbergu v posledný októbrový deň roku 1517, doktor Martin Luther vyvesil 95 výpovedí proti predávaniu odpustkov.

Nemecký projekt inšpiroval aj Evanjelickú cirkev na Slovensku. Na rôznych miestach a všade tam, kde sú cirkevné zbory, fílie, cirkevné školy, strediská evanjelickej diakonie, alebo iné zariadenia cirkvi, chcú zasadiť stromy reformácie, ktorých tiež má byť práve 500. Hložiansky cirkevný zbor sa pripojil k tejto akcii a požiadal Generálny biskupský úrad na Slovensku, aby im schválili žiadosť a udelili číslo stromu.

 

Strom reformácie č. 137 v Hložanoch

 

Strom reformácie č. 137 v Hložanoch

 

Na nedeľňajšej misijnej slávnosti v Hložanoch vysadili Strom reformácie s poradovým číslom 137. Spoločne ho zasadili Samuel Vrbovský, biskup Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi v Srbsku, Vladimír Valent, senior Báčskeho seniorátu a Jaroslav Kopčok, zborový farár v Hložanoch.

 

Strom reformácie č. 137 v Hložanoch

 

Strom reformácie č. 137 v Hložanoch

 

Na Misijnom dni v Hložanoch sa zúčastnili predstavitelia zo všetkých slovenských cirkevných zborov v Báčke. V liturgii poslúžili domáci kňaz Jaroslav Kopčok, senior báčsky a farár selenčský Vladimír Valent, farárka cirkevného zboru v Silbaši Jasmina Kotasová-Medveďová a biskup SEAVC v Srbsku Samuel Vrbovský. V programe vystúpil domáci spevokol pod vedením Rastislava Dudáša, obecný spevokol Credimus pod vedením Anny Medveďovej a dueto Martina Bartošová a Darko Pavaji.

 

Podobné články:

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/6691-500-stromov-reformacie

http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/8574-posviacka-a-strom-reformacie

 

Katarína Pucovská

Foto Ján Kolár

 

Komentárov  

-2 #1 som v šokušok 2016-09-27 14:08
Zahorec a Kopčok su vraj tajni členovia pokrokovcov!!!Pozor na vec pan biskup. A velebny pan Javornik je člen Slovaci vpred!!! ešte pan Feldy ked sa zaradi (dinare už idu) mame novu silu....bude aj novy biskup- povedali mi zo SYNODu.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články