Za Kralickou bibliou

Spoločenstvo evanjelických žien pri CZ Senica spolu so svojim duchovným otcom Jurajom Šefčíkom pripravilo pre svojich cirkevníkov jednodňový autobusový zájazd pod názvom „Za Kralickou bibliou". Zúčastnilo sa ho 50 cirkevníkov. Kralická biblia je česká tlačená Biblia, ktorú z pôvodných biblických jazykov (hebrejčiny, aramejčiny a gréčtiny) preložili prekladatelia a teológovia Jednoty bratskej. Svoj názov dostala podľa miesta vytlačenia, ktorým boli juhomoravské Kralice nad Oslavou. Je to prvý český preklad Biblie z pôvodných jazykov, nie z latinskej Vulgáty.

 

Za Kralickou bibliou

 

Za Kralickou bibliou

 

Začali sme v Kraliciach nad Oslavou v kostole sv. Mikuláša. Jeho steny sú vyzdobené českými biblickými citátmi z roku 1580. Predstavujú typickú výzdobu bratských zborov a zachovali sa len v dvoch kostoloch v Čechách.

Tu nás privítala výborná, veľmi fundovaná sprievodkyňa, ktorá podrobne rozprávala o histórii Kralíc, a pravdaže predovšetkým o histórii tlačiarne, čo nás najviac zaujímalo. Dôkazom o jej prítomnosti na tomto mieste sú archeologické vykopávky, medzi ktorými s našlo veľa originálnych kovových písmen, ozdobných prvkov, knižného kovania a pracovných nástrojov. Tajná českobratská tlačiareň bola do Kralíc presťahovaná z Ivančic v roku 1578, pretože tu bolo pre ňu bezpečnejšie prostredie. Za 42 rokov jej pôsobenia tu vydala 76 titulov, pričom vrcholom jej tlače je šesťdielna Biblia česká, neskôr nazývaná Kralická.

 

Za Kralickou bibliou

 

Za Kralickou bibliou

 

Z kostola sme prešli pozrieť zvyšky pevnosti a odtiaľ sme išli priamo do pamätníka biblie. Naša sprievodkyňa nám okrem perfektného výkladu aj prakticky predviedla historickú tlačiareň a čerstvo vytlačenú stránku nám venovala. Súčasťou pamätníka je trvalá výstava „J. A. Komenský a tiskárna".

 

Za Kralickou bibliou

 

Za Kralickou bibliou

 

Popoludní sme absolvovali spoločnú prehliadku neďalekého krásneho renesančného zámku v Náměšti nad Oslavou, ktorý je okrem iného známy unikátnou zbierkou prekrásnych veľkoplošných gobelínov. V jeho interiéroch je viacero cenných obrazov, nábytku a tiež ukážok dobového stolovania. Pripomenuli nám tu aj, že kralická tlačiareň bola v roku 1620 prevezená práve na tento zámok a v dobe pre ňu nepriaznivej tu bola ukrytá 8 rokov.

 

Oľga Zlochová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články