Kríza v NRSNM?

(Počujte všetci náš výkrik prebolestný!)

Pred dvomi rokmi 21. 11. 2014 prebiehalo ustanovujúce zhromaždenie nového zloženia Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM). Odvtedy bolo zrealizovaných 13 schôdzí. Táto posledná, včerajšia, trinásta, už veľmi jasne odzrkadlila hlbokú krízu v tejto našej najvyššej inštitúcii. Ak sa takmer hodinu muselo telefonicky „obháňať" členstvo, aby sa z celkového počtu 29 členov NRSNM, horko-ťažko „nazbieralo" minimálne kvórum, čiže 15 našich národnostných poslancov, to iste svedčí o svároch nielen medzi vládnucou väčšinou a opozíciou, ale aj o rozkole vo vládnucej väčšine.

 

Zloženie NRSNM (Foto: Žeľko Čapeľa)

 

Zloženie NRSNM (Foto: Žeľko Čapeľa)

 

Vo vládnucej väčšine už na samom začiatku, teda pred dvomi rokmi, situácia bola povážlivá. Zvíťazila totiž Anna Tomanová-Makanová s minimálnou prednosťou 15:13, s jedným zdržaným hlasom. Toto je jej tretí mandát a v čele NRSNM je už 13 rokov (veľa trinástok). Tretí mandát viesť našu menšinovú samosprávu získala vďaka podpore niekoľkých (nie však všetkých) kandidátov z listiny Matice slovenskej v Srbsku (MSS), čím sa vskutku potvrdil aj rozkol v matičných radoch.

Zrejme, medzi nami je už priveľa rozkolov. Na to jasne poukázal aj slovenský minister a niekdajší veľvyslanec v našej krajine Miroslav Lajčák na vlaňajšej predvianočnej recepcii na slovenskom veľvyslanectve v Belehrade. Hovoriac o hlbokom rozkole medzi nami, o zlom jazyku, trestných oznámeniach... podčiarkol: "Som z toho veľmi znepokojený, pretože to je zápas, ktorý nemôže mať víťaza, ten zápas môže mať iba porazeného a tým porazeným budete vy všetci. Pokiaľ nebudete jednotní, tak vás nikto nebude brať vážne ani tu a ani tam doma. Ak si myslíte, že budete chodiť žalovať jedni na druhých, tak veľmi rýchlo zistíte, že všetky dvere budú zatvorené. Ja veľmi silne verím v zdravý rozum, ten sedliacky zdravý rozum, ktorý ste vždy mali a chcem na neho apelovať, aby ste, tí najlepší z vás, tí najrozumnejší, najskúsenejší, aby ste pomohli prekonať toto obdobie, lebo neslúži nikomu." ...
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/8753-predvianocna-recepcia-na-slovenskom-velvyslanectve

Asi medzi nami už nieto veľa ani tých najlepších a ani tých so zdravým rozumom. Od tej udalosti a jasného upozornenia Miroslava Lajčáka, že Slovensko nemieni financovať naše roztržky, sme sa k lepšiemu neposunuli, ba naopak. V utorok, na prezentácii knihy ECAV v Srbsku, veľvyslankyňa SR v Belehrade vyjadrila želanie, aby táto kniha bola zdrojom osvety a porozumenia a aby..."aktuálny rozkol, ktorý v slovenskej menšine pociťujeme aj my tuná na našej ambasáde, viedol možno k tomu, že sa všetci nad tým zamyslíme a znova začneme žiť, ako jednotný národ," povedala Dagmar Repčeková.

V svornosti a jednote národ môže nažívať zastrešený cirkvou, maticou a najnovšie aj národnostnou radou. Avšak, nie politikou.
Novinár Hlasu ľudu Jaroslav Čiep, ktorý sledoval včerajšiu schôdzu NRSNM v titulku vysunul apel k našim politikom a snáď aj výkrik do šíreho sveta: „Počujte všetci náš výkrik prebolestný" a článok si možno prečítať TU:
http://hl.rs/nrsnm-zasadala-petrovci-pocujte-vsetci-nas-vykrik-prebolestny/

Poprosila by som všetkých, aby na tejto stránke nešírili nenávisť. Komentáre takého rázu nebudú zverejnené.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Kríza v NRSNM?prebo 2016-10-02 22:24
Hlbokú krízu vyvolala predsedníčka NRSNM svojím autokratickým správaním. Teraz príde už iba faktúra. čiže vyúčtovanie. onedlho ju opustia jej dovčerajší verní a šecko bude inak.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články