Povedať si priamo, na rovinu...

„Ako by sme urobili život Slovákov v Srbsku lepším? Spoločne!" – povedala na záver svojho príhovoru veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Srbsku Dagmar Repčeková a zaželala všetkým krásne, požehnané vianočné sviatky. Na dnešnej predvianočnej recepcii na veľvyslanectve v Novom Belehrade, ktorú veľvyslanectvo tradične organizuje pre krajanskú komunitu v Srbsku, slovenská veľvyslankyňa vyjadrila i potešenie, že si udržujeme túto tradíciu, že sa raz do roka stretávame, svoji medzi svojimi, aby sme si priamo mohli pohovoriť aj o tom, čo nás bolí. A priamo sa zas, podobne ako aj vlani, veľa toho povedalo...

 

Povedať si priamo, na rovinu...

 

Povedať si priamo, na rovinu...

 

„...Vpadla som do obdobia veľkého sváru medzi skupinami, nehovorím len o dvoch skupinách, ktoré tu boli. Otvoril tú tému už aj pán minister Lajčák, ktorý vlani na podobnej recepcii tu bol. Viem, že vás vtedy vyzval k tomu, aby ste našli spoločnú reč, aby ste skúsili tieto problémy vyriešiť...A ja teda musím skonštatovať, že sa veľa toho nezmenilo." S poľutovaním skonštatovala Dagmar Repčeková. Dodala, že ju to veľmi mrzí, lebo Srbsko sa dnes už veľmi dobre hodnotí, má dobré ekonomické výsledky, má ekonomický rast, znižuje sa nezamestnanosť, pokračuje sa v reformách...Avšak, to sa neprejavuje na tej úrovni mikro.

 

Povedať si priamo, na rovinu...

 

„Viem, že vás trápi veľmi silný odlev mladých ľudí na Slovensko a do iných krajín.Teraz si možno budem sypať popol na hlavu, ale ja už evidujem štyri alebo päť personálnych agentúr, ktoré verbujú ľudí, aby išli robiť na Slovensko a do Českej republiky a teda nepriamo podporujeme, aby tí mladí ľudia odchádzali. Treba sa nad tým veľmi vážne zamyslieť." Poznamenala pani veľvyslankyňa, ktorá v pokračovaní hovorila o období, v ktorom sa pre Srbsko otvorila cesta do Európy a v ktorom sa kreuje veľa legislatívnych dokumentov. Spomenula nový zákon o národnostných radách, ktorý sa pripráva, avizovala zmenu Ústavy, spomenula Akčný plán pre národnostné menšiny.

 

Povedať si priamo, na rovinu...

 

„Ja by som naozaj vítala, keby sme sa aspoň v tomto dokázali spojiť, či už sa máme radi, alebo sa nemáme radi... Je také príslovie: Spolu rastieme, rozdelení padáme... Treba sa spojiť, treba si vygenerovať nových vodcov, keď neveríte tým, ktorých máte...Sadnime si za stôl a rozprávajme sa, čo nás bolí, ja budem strážiť, aby sme sa neurážali, aby sme si povedali aj na jednej aj na druhej strane veľa dobrých nápadov a mali by sme naozaj vybrať tie najlepšie. Aby sme ukázali, že Slováci to neboli len tie Zuzky a Katky, ktoré chodili obsluhovať bohatých pánov, ale že je to veľmi bohatý národ..." Okrem vlastnej ochoty pomôcť, pani Repčeková ponúkla aj pomoc jej predchodcu, pána Jána Varša, súčasného predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý sa tiež zúčastnil na dnešnom stretnutí.

 

Ján Varšo, ochotne odpovedal na otázky novinárov

 

Ján Varšo, ochotne odpovedal na otázky novinárov

 

Momentka s pani veľvyslankyňou, v úzadí výstava Alexandra Dubčeka, vpredu Ján Zahorec, farár pivnický s manželkou

 

Momentka s pani veľvyslankyňou, v úzadí výstava Alexandra Dubčeka, vpredu Ján Zahorec, farár pivnický s manželkou

 

Keďže si v týchto dňoch pripomíname nedožité 95. narodeniny Alexandra Dubčeka, vo foyer veľvyslanectva pripravili malú výstavu: Ľudské tváre Alexandra Dubčeka.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-1 #2 key massagezuza 2016-12-19 10:49
"treba si vygenerovať nových vodcov, keď neveríte tým, ktorých máte"...
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 RE: Povedať si priamo, na rovinu...x 2016-12-15 17:57
.... " Nedovoľujem však žene vyučovať alebo panovať nad mužom..." I. List Timoteovi 2.12 ....
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články