Sv. Savo

Dňa 27. januára vo všetkých školách v Srbsku sa svätí školská slávnosť „slava" Svätého Savu, ktorý je považovaný za zakladateľa srbskej cirkvi, vzdelania a kultúry. Srbská pravoslávna cirkev (SPC) dnešný deň označuje červenými písmenami. Vo všetkých školách sa pri príležitosti dnešného dňa spievala Svätosavska hymna, organizovali sa rôzne programy, súčasťou ktorých boli slávnostné piesne a básne, výstavy literárnych a výtvarných prác venovaných osobnosti svätého Savu.

 

Deň Sv. Savu 2017 v predškolskej ustanovizni v Maglići (Foto PU Včielka)

 

Deň Sv. Savu 2017 v predškolskej ustanovizni v Maglići (Foto PU Včielka)

 

Deň Sv. Savu 2017 v predškolskej ustanovizni v Maglići (Foto PU Včielka)

 

Svätý Sava bol čelnou osobnosťou v osamostatňovaní Srbskej pravoslávnej cirkvi a tiež aj významným osvietencom, ktorý kládol základy srbskému školstvu. Vzhľadom na to, že dal veľký prínos i k utváraniu moderného srbského štátu, uctievajú si ho aj štátne inštitúcie...

O Svätom Savovi Miloš Crnjanski v minulom storočí napísal, že bol diplomatom-politikom, cirkevno-štátnym organizátorom, kultúrno-osvetovým tvorcom a spisovateľom. Podľa jeho názoru, v srbských dejinách nejestvuje nič, čo by sa vyrovnalo duchovnej nadstavbe diela Svätého Savu.

No nie vždy v srbských dejinách sa život a dielo Svätého Savu velebilo a uctievalo. Po Druhej svetovej vojne, roku 1947 komunistická moc zhodnotila, že Svätému Savovi viac nepatrí miesto v školách. V novších dejinách oslava Dňa Svätého Savu ako školského sviatku bola znovu zaktualizovaná v roku 1989 a zrealizovaná na začiatku deväťdesiatych rokov.

Tradíciu si treba uctievať a na významné osobnosti treba s patričnou úctou spomínať. O tom niet pochýb, avšak či cirkevné obrady patria do školy, o tom sú už názory rozdielne. Tie by asi mali zostať v chrámoch, do školy patrí vzdelanie. To by sa muselo rozdeliť, keďže je Republika Srbsko Ústavou definovaná ako sekulárny a nie cirkevný štát. Cirkevnými pravoslávnymi obradmi v školách a nútením žiakov zúčastňovať sa v tých obradoch, sa porúša právo slobody viery a žiakom sa natíska svätenie sviatku dominantnej a privilegovanej cirkvi v Srbsku.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+1 #2 fire roostern. kohút 2017-01-27 23:39
Šťastný aj činský nový rok - ohnivého kohúta.... kikirikiiii... Ak neuráža vaše jemné city, ideologické...
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 RE: Sv. Savop 2017-01-27 22:37
USA sú taktiež sekulárne ?! Protest, že ich prezident neprisahal aj nad Kuranom, "Kapitalom" K. Marxa alebo nad niečím čo sa už komu páči, ale nad Bibliou, som asi - nepočul. A ak niekto bol nútený niečomu na Savindan, tu je ustavná sťažnosť, ako ochrana práv ?!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články