Ľuboslav Majera, čestný občan Brezna

V piatok 27. januára 2017 v rámci osláv 72. výročia oslobodenia mesta Brezna, prebiehalo slávnostné zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Brezna spojené s odovzdávaním ocenení Cena primátora mesta Brezna a Cena mesta Brezna za rok 2016. Medzi ôsmimi laureátmi bol aj náš režisér Ľuboslav Majera z Báčskeho Petrovca. Ocenenia sa udeľujú osobnostiam dnešnej doby, ktoré sa obzvlášť významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a zveľadenie mesta, ochranu jeho záujmov a šírenie jeho dobrého mena vo svete, alebo ktorí obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi. Blahoželáme!

 

Foto: Stanislav Spáč

 

Foto: Stanislav Spáč

 

Foto: Stanislav Spáč

 

Na stránkach Divadelného súboru Jána Chalupku mesta Brezno píše:

Prof. Mgr. Ľuboslav Majera ( Báčsky Petrovec, Vojvodina) sa narodil 3.11.1951 (minulého storočia) v znamení a podznamení škorpióna, čo ho z časti (tak hovoria znalci "hviezdnych vied") usmernilo: "upísať sa diablovi", zapísať sa na Vysokú školu múzických umení v Bratislave a vyštudovať divadelnú réžiu 1975. roku. Odvtedy až do dnešných dní sa formou dramatického umenia (ponad 120 divadelných réžií, 100 rozhlasových hier atď.) pokúša presvedčiť divákov, že jedine dobro, krása a láska majú zmysel v ich životoch. Z časti sa mu to darí, za čo bol odmenený všetkými (aj najprestížnejšími) oceneniami za réžiu, ako odborníkov, tak i divákov (myslí na vďačné aplauzy). Prednáša na Akadémii umení v Novom Sade a Akadémii umení v Banskej Bystrici, režíruje všade (nie je schopný povedať žiadnemu divadlu: Nie!).

Je otcom dvoch dospelých detí, manželom jednej zhovievavej, porozumeniaplnej ženy...

Vďaka svojej tvrdohlavosti ešte stále žije a tvorí...

(Uvedený text je doslovne citovaný z bulletinu k hre Tajomstvo balzamu, ktorú Majera režíroval v Ochotníckom divadle Janka Čemana v Pivnici - Srbsko.)

Absolvent divadelnej réžie na VŠMU v Bratislave, od roku 2004 pôsobí na Katedre dramaturgie, réžie a teatralógie Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Zvedavý a neobyčajný, "egoista" v kladnom zmysle slova. Jasné idey a city sa mu darí prenášať z herca na diváka, takže vlastne divák je priamo v hre. Rozpráva jazykom, ktorý ľahko pochopí obecenstvo. Jeho jazyku rozumejú a nakoniec ho prijímajú.

Viac TU: http://www.dsjchbrezno.sk/lubomajera

 

Foto: Stanislav Spáč

 

Foto: Stanislav Spáč

 

Ľuboslav Majera režíroval desiatky dokumentárnych filmov, reportáží a fejtónov, viac ako 100 rozhlasových hier pre deti a dospelých, vyše 120 divadelných hier...Vlastnú tvorbu prezentoval tak na území bývalej Juhoslávie ako i v zahraničí. Je nositeľom početných cien, medzi iným aj Steriovej ceny, trikrát získal cenu Zlatá maska na Juhoslovanskom festivale ochotníkov, päťkrát Cenu za najlepšiu réžiu na Festivale malých a experimentálnych divadiel v Pančeve ako aj viaceré ceny za najlepšiu réžiu vojvodinských a srbských prehliadok a mnohé iné za televíznu, rozhlasovú a divadelnú tvorbu. Je tiež nositeľom spoločenských vyznamenaní: Októbrovej ceny mesta Kikinda a Báčskeho Petrovca a republikového zlatého odznaku Zlatna značka a i. Na Slovensku mu pri príležitosti životného jubilea udelili Medailu Daniela Gabriela Licharda, čo predstavuje najvyššie uznanie za prácu a prínos v oblasti amatérskeho divadla...

Divadlo VHV Petrovec v dňoch 3.- 6. novembra 2011, pri príležitosti režisérových šesťdesiatin usporiadalo Divadelný víkend venovaný Ľuboslavovi Majerovi , o čom TU:
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/3970-ni-strieborna

V Petrovci, v Slovenskom vojvodinskom divadle, vlani, na úvod osláv 150 rokov vojvodinského divadelníctva, uviedli autorský koncept Ľuboslava Majeru Pod baldachýnom, o čom viac TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9523-pod-baldachynom

Majera je stále činný. Dňa 8. februára 2017 na pôde fakulty dramatických umení v Banskej Bystrici, vo Veľkom štúdiu, sa uskutoční premiéra divadelného predstavenia Radovan III, srbského autora Dušana Kovačevića v réžii Ľuboslava Majeru.

 

Ľuboslav Majera, čestný občan Brezna

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+2 #1 Ľuboslav Majera čestný občan mesta BreznaViera Benková 2017-01-31 14:16
Nášmu ocenenému umelcovi, režisérovi a pedagógovi doma a v zahraničí gratulujem a ppriala by som mu ešte veľa tvorivých rokov a veľa zdravia, nech nás, ako doteraz, dôstojne reprezentuje vp svete keď nás politikovia a ctižiadostiví podenkoví mudráci pred svetom iba znehodnocujú, rozoštvávajú a hania! Vdaka mu za dobré meno Slováka vo Vojvodine.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články