Maškaráda na Mateja

Svätý Matej zimu tratí, alebo bohatí. Matej ľady láme, ak nenájde, urobí. Ak Matej popustí, to Jozef podrží. Po Matejovi sa zima tratí, alebo bohatí... Uvedené pranostiky hovoria o akejsi váhavosti zimy, akoby sa sama nevedela rozhodnúť, čo urobí. Vskutku, vyjadrujú len to, čo sa v prírode pomerne často deje – na konci februára je rovnako pravdepodobný návrat zimy ako aj oteplenie, ktoré ale nevydrží dlho, vrtochy počasia v tomto období neraz prekvapia. Táto perióda je zároveň aj prechodom medzi radostnou vianočnou a tichou pôstnou dobou. Počas nej sa treba do milej vôle zabaviť, vybúriť a potom sa v tichosti pôstu pripraviť na nový vegetačný cyklus a náročnosť prác. Priadky, karnevaly a maškarády v tom zohrávajú významnú úlohu. Dnešná Maškaráda a tento dnešný novosadský defilé maskovaných účastníkov, v tomto roku prebiehal práve na Mateja. Vrtochy počasia pred maškarami predsa cúvli a 22. Maškaráda prebiehala za príjemného počasia. Keď však účastníci masky sňali, vetry sa vzbúrili a veľké dažďové kvapky potom už bubnovali.

 

Masky z dnešnej Maškarády

 

Masky z dnešnej Maškarády

 

Masky z dnešnej Maškarády

 

Masky z dnešnej Maškarády

 

Toto bola 22. Maškaráda, ktorou sa oslávil začiatok jarného vegetačného cyklu. Uvedomujúc si význam zachovania nehmotného dedičstva Vojvodiny ako multikultúrneho a multikonfesionálneho prostredia, Múzeum Vojvodiny od roku 1995 pokračuje v tradícii pravoslávneho sviatku „Bele poklade", o čom viac TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9811-22-maskarada-v-novom-sade

 

Medzi maskami sa ukrývali aj tie petrovské

 

Medzi maskami sa ukrývali aj tie petrovské

 

Medzi maskami sa ukrývali aj tie petrovské

 

Medzi maskami sa ukrývali aj tie petrovské

 

V ľudovej kultúre tento deň – Mateja, sa spájal s neúspechom a nešťastím. Nemala sa vraj začínať žiadna práca, lebo by nedopadla dobre. Vôbec sa nesmelo šiť, priasť a tkať. Drotári a iní vandrovníci si tiež v tento deň nezačínali svoje potulky po svete.

No zároveň hospodári a ovocinári považovali Mateja za patróna dobrej úrody. Preto v ten deň chodili do sadov a záhrad a snažili sa prebudiť ovocné stromy zo zimného spánku. Potriasali ich alebo klopali na ne varechou. Na driemajúcich poliach sledovali, či už prišiel odmäk, aby sa pomaly mohli pripraviť na jarné práce. Ak totiž na Mateja bolo počuť hlas škovránka, gazdovia už mohli vyťahovať pluhy. A pri tom predpovedali, aká bude úroda. Ak v ten deň pršalo, mali sa urodiť zemiaky, ak mrzlo, malo sa dariť pohánke.

 

Maškaráda na Mateja

 

Maškaráda na Mateja

 

Maskovaní boli aj organizátori Maškarády

 

Maskovaní boli aj organizátori Maškarády

 

Aj pranostiky pripisujú Matejovi dôležitú úlohu. Jeho deň mal znamenať koniec zimy a priniesť čerstvý závan jari. Ak bol chotár ešte v bielom kožuchu, Matej mu ho mal vyzliecť. Takže ak máte zimy dosť, tešte sa. Zima sa poberá. Matej totiž ľady láme. Ale pozor, ak ich nenájde, tak ich ešte narobí...

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články