Vyčistime si Begej

Verejnosť na celom svete si každoročne 22. marca pripomína Svetový deň vody. Témou Svetového dňa vody 2017 je odpadová voda. Viac ako osemdesiat percent odpadových vôd na celom svete prúdi späť do ekosystému bez akejkoľvek úpravy. Povrchové a podzemné vody sa tak čoraz viac znečisťujú. Vodné toky si znečisťujeme aj vypúšťaním a vyhadzovaním do nich rôzneho pevného odpadu. Mladí uvedomelí Petrovčania si zaumienili očistiť Begej práve od takého znečistenia. Z YMCA Serbia informujú, že akcia bude v sobotu 25. marca so začiatkom o 10,00 h. Zraz bude pred pomníkom na Námestí slobody.

 

Vyčistime si Begej

 

Pozývajú všetkých: „Ahojte priatelia ekológie a environmentalistiky. Pri príležitosti Svetového dňa vody by sme radi priložili ruku k dielu aj my, mladí ľudia z YMCA Serbia. Preto sme vymysleli malý projekt: VYČISTIME SI BEGEJ. Z koryta riečky by sme povyťahovali plastové fľaše a všakovaký iný odpad, ktorý sa tam nazbieral. Pripojte sa. Prineste si, prosím, hrable a dobrú náladu. Rukavice, vrecia a občerstvenie zabezpečí obec."

 

Vyčistime si Begej

 

Lekno biele rastie v stojatých alebo pomaly tečúcich vodách

 

Lekno biele rastie v stojatých alebo pomaly tečúcich vodách

 

Vodné toky si treba chrániť. Ak pretekajú cez dedinu, treba im venovať ešte väčšiu pozornosť. V urbánnych prostrediach rieky sú ozdobou miest. Aj Begej v Petrovci by iste mohol byť krajší, keby sa mu venovala náležitá pozornosť. Potvrdené je, že aj lekno biele by v ňom mohlo rásť. Starostliví občania bývajúci popri Begeji si ho pred svojimi domami dávnejšie zasadili.

 

Katarína Pucovská

Foto: Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články