Kulpínska kuchárka

Entropická sila v nás

„Otázkou je, koľko s týmto romantizmom - grafitmi a tričkami - je možné zmeniť takúto integrovanú a perfídnu moc. Jej neprekážalo, že „prechádzkari" vychádzali do ulíc dva mesiace, každý deň búchali, pískali, pľuvali, kľačali im pred rezidenciami, aby odišli, oni chladnokrvne cez to prechádzali. Entropická sila je hrozná vec. Je oveľa jednoduchšie stiahnuť niečo dolu ako vytisnúť hore. Mnohí z nich žijú v súlade s ideou: "Vojna je? Super, môžeš smrdieť." Uvažoval tak pred 19 rokmi v interview týždenníku Vreme číslo 495 z 1. júla roku 2000 Đorđe Balašević. Tí, čo sa narodili v tom revolučnom roku 2000 dnes sú plnoletí a mnohí z nich plánujú emigrovať, alebo sú už za hranicou. Najnovší výskum organizácie Srbija 21 svedčí, že až 1,2 milióna občanov Srbska uvažuje o odchode z krajiny. Prezidenta Srbska Aleksandra Vučića masové vysťahovalectvo však neveľmi trápi, ešte pred rokom totiž vyhlásil, že mladých, ktorí opúšťajú krajinu, nahradia migranti a spresnil, že Srbsko bude mať do roku 2030 viac imigrantov, prevažne z Afriky a Ázie, než tých, čo našu krajinu opustili.

 

V prelomovom roku 2000 symbolmi Odporu boli zovretá päsť a píšťalka

 

V prelomovom roku 2000 symbolmi Odporu boli zovretá päsť a píšťalka

 

V prelomovom roku 2000 symbolmi Odporu boli zovretá päsť a píšťalka

 

V prelomovom roku 2000 symbolmi Odporu boli zovretá päsť a píšťalka

 

Nie všetkým je to všetko jedno. Protestné prechádzky sú po dvoch desaťročiach znova aktuálne. Organizujú sa už takmer v celom Srbsku. V poradí 14. belehradský protest bol doteraz najmasovejší. Jeho organizátori hovoria, že to bola generálna skúška pre hlavný protest, ktorý bude 9. mája, v Deň víťazstva nad fašizmom. V ten deň by sa v Belehrade mali zhrnúť nespokojní občania z celého Srbska.

Je však oveľa jednoduchšie niečo a niekoho stiahnuť dolu ako vytisnúť hore. Entropická sila je hrozná vec. Lenivosť je tá entropická sila v nás, ktorá nás všetkých zráža a brzdí vo vývoji nášho ducha. Lenivosť je opakom činorodosti. Lenivosť je nečinnosť v duchovnej, pracovnej alebo inej oblasti. Lenivý človek nevyužíva potenciál svojich schopností, nie je ochotný konať, alebo sa starať. Duchovná lenivosť je odpor a nechuť k duchovným hodnotám. V rámci kresťanstva je lenivosť jedným zo siedmich hlavných hriechov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články