Kulpínska kuchárka

Tisa - rieka lásky, keď zakvitne...

Úchvatná atmosféra jedinečného prírodného fenoménu „kvitnutia" Tisy, ktorú sprevádza romantický rituál spúšťania plávajúcich horiacich sviečok želaní do rieky a zvláštna ohňová performancia na pobreží a na vode, stali sa atrakciou, ktorá do Nového Bečeju zajtra a pozajtra privábi množstvo návštevníkov. Keď lúče zapadajúceho slnca vylákajú z vody milióny letiacich insektov, začne sa hra podľa prírodného scenára. Tri roky čakali larvy zahrabané v bahne, aby vyliezli z vody, vyzliekli svoj škaredý šat a naplnili svoje poslania zachovania rodu. Nad hladinou vody vibrujúce podenky hrajú tanec života, ale aj smrti. V niekoľko metrov vysokej, víriacej sa mase samce vyhľadajú svoj pár a samičku oplodnia. Po párení samčeky, ktoré žili len asi hodinu, hneď umierajú. Úžasná harmónia ale aj nestálosť života trvajúceho len pár chvíľ. Oplodnené samičky pred svojou smrťou musia splniť ešte ďalšiu úlohu. Letiac proti prúdu, niekedy až 15 km, vypúšťajú svoje vajíčka priamo do vody. . Hladinu rieky v čase rojenia podeniek pokrývajú milióny uhynutých krehkých tiel a riečny povrch je akoby pokrytý kvetmi. Preto podenku volajú aj kvetom Tisy – Tiszavirág.

 

Tisa - rieka lásky, keď zakvitne...

 

Jedinečný prírodný jav „kvitnúcej" rieky Tisy, resp. rojenie podeniek, ktoré pomenúvajú tiež aj Tisový kvet, možno pozorovať už niekoľko dní. V nadchádzajúcich dňoch dôjde k intenzívnejšiemu rojeniu tohto zvláštneho 8-12 cm dlhého hmyzu, takže si návštevníci budú môcť užiť jedinečný prírodný fenomén, ktorý sa môže vidieť už iba na rieke Tisa a na Žltej rieke (Huangho) v Ázii. Podenky sa ešte pred niekoľkými desaťročiami vyskytovali vo viacerých riekach, avšak sú mimoriadne citlivé na znečistenie prostredia, takže ich na planéte ubúda.

 

Podenky veľké (Polingenia longicauda), sa behom niekoľkých hodín z larvy premenia v okrídlené jedince, pária sa a uhynú. V polovici júna Tisa totiž odhalí tajomstvo, ktoré ukrýva vo svojich hlbinách a v chodbičkách brehov rieky. V nich tri roky rástli larvy podenky, ktoré potom na jeden deň uzrú svetlo sveta. Tieto zvláštne bytosti sa v teplý júnový podvečer vynoria takmer z ničoho, zahalia povrch vody, potom zmiznú rovnako rýchlo ako prišli. Po párení samce o krátku dobu uhynú, samičky nakladú vajíčka do vody a čaká ich podobný osud ako samčie jedince. Táto prekrásna a zároveň smutná udalosť je „kvitnutie" Tisy. Opakuje sa každý rok v polovici júna v podvečerných hodinách. To všetko sa odohrá behom niekoľkých hodín, ako taký dramatický prejav premeny, reprodukcie, úmrtia a ďalšieho života. Vajíčka klesnú ku dnu a všetko sa začína odznova. A je tomu tak už od nepamäti - kolobeh prírody.

 

Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 kulpin.net - Tisa - rieka lásky, keď zakvitne...gdzie kupic odzywki 2015-04-17 02:19
Very quickly this website will be famous amid all blog viewers, due to it's
nice articles or reviews
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články