Kulpínska kuchárka

Nový Sad v znamení leta, vína, turistiky a Exitu

O tri týždne sa vo vojvodinskom sídelnom meste usporiada Exit festival. Nový Sad a Petrovaradínska pevnosť sú pre turistov čoraz zaujímavejšie. Námestie Slobody v Novom Sade od včera rozvoňalo vínnym mokom ale aj špecialitami vojvodinských rozličností. Najväčší festival vína v regióne - 11. Interfest potrvá do zajtra a svoje výrobky vystavujú vinárne z 9. krajín. Predstavujú sa výrobcovia zo Srbska a regiónu, ale aj Talianska, Španielska, Portugalska a Rakúska. V bohatom festivalovom zábavnom programe dominujú talianske kanzóny, džez a tamburáši. Okrem vínom a piesňou návštevníci sa tu môžu potúžiť aj jedlom. Na stánku Bohatstvo rozličností Vojvodiny sa prezentujú špeciality národných kuchýň etnických spoločenstiev Vojvodiny a tam aj petrovská klobása a kysáčska sárma. Pracovný čas Festivalu je od 19,00 do polnoci.


Združenie Kulen (Foto: Turistická organizácia Báčskopetrovskej obce)


Združenie Kulen (Foto: Turistická organizácia Báčskopetrovskej obce)

 

Okrem sármy, Kysáčanky na Interfeste predávajú aj koláče (Foto Združenie kysáčskych žien)


Okrem sármy, Kysáčanky na Interfeste predávajú aj koláče (Foto Združenie kysáčskych žien)


Víno sa spája s pivnicou a pivnica s podzemím. Veľké podzemné priestory sa v Novom Sade nachádzajú pod Petrovaradínskou pevnosťou. Združenie Interfest, okrem Festivalu vína počas roka organizuje aj podujatia Vínny labyrint a Noc vína, ktoré prebiehajú vo veľkých podzemných pivničných priestoroch, okrem iného aj v podzemí Petrovaradínskej pevnosti. Keďže sú jej tunely a katakomby vybudované v štyroch výškových rovinách a ukrývajú asi 30 labyrintov, sú zaujímavosťou aj pre turistov. Im je však sprístupnená iba jedna malá časť. Asi 6 minútový promočný film publicistu Veljka Milkovića o tej nie celkom preskúmanej časti podzemia Petrovaradínskej pevnosti si možno pozrieť TU: http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/2772-noc-vina-v-podzemi-petrovaradinskej-pevnosti


Petrovaradínska pevnosť pôvodne bola vojenským objektom, údajne založeným ešte v 12. storočí. Základný kameň súčasnej Petrovaradínskej pevnosti položil rakúsky princ Kroj a výstavba trvala 88 rokov, až do roku 1780. Pevnosť sa rozlieha sa na 112. hektároch a láka legendami a tajomstvami a najnovšie aj Exit festivalom.


Pätnásty ročník najlepšieho európskeho festivalu s novou koncepciou, pomenovaný EXIT dobrodružstvo, sa začne na Petrovaradínskej pevnosti 10.-ho a potrvá do 13. júla 2014. Potom, po jednodňovej prestávke bude nasledovať druhá jeho časť, čiže v speve a tanci sa bude pokračovať na čiernohorskej pláži Jaz v Budve na Sea Dance Festivale. Z Nového Sadu sa totiž festival presťahuje na jednu z najkrajších pláží na Jadrane Jaz, kde v rovnakom rytme bude pokračovať v dňoch 15.-ho až 17. -ho júla.


Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články