Kulpínska kuchárka

Pátranie po predkoch

V utorok 24. júna 2014 si z rúk ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušana Čaploviča prevzali ocenenia víťazi 11. ročníka súťaže Poznaj svoju minulosť alebo Pátranie po predkoch. Slávnostný akt sa uskutočnil na pôde ministerstva školstva v Bratislave. Ocenenia získali aj Branislav Fábry z Báčskeho Petrovca a Ivona Zolnajová a Kristína Ikerová zo Starej Pazovy.

 

Foto: www.minedu.sk


Foto: www.minedu.sk

 

Cieľom projektu je podnietiť záujem mladých ľudí o svoju minulosť, prebudiť v nich hrdosť na seba, svojich predkov a krajinu, ako aj posilniť ich kultúrnu a jazykovú identitu v európskom priestore. Do tohto ročníka sa zapojilo približne 1 500 žiakov z viac ako 100 škôl.


Žiaci sa v rámci projektu zamerali na rôzne oblasti „pátrania po predkoch" - zhromažďovali napr. informácie a materiály o svojej vlastnej rodine, hľadali v nej slávne osobnosti, vynálezcov, spisovateľov, zhromažďovali fotografie, písomnosti, filmy či písali rodinné archívy alebo kroniky.


Pri spracovaní témy mohli využívať rôzne moderné technológie (CD, DVD), vďaka ktorým obohatili svoje projekty o audionahrávky, videonahrávky rozprávania, ako aj spomienky svojich starých či prastarých rodičov.

 

Práce boli zaradené do troch kategórií: 1.kategória Základné školy, 2. kategória Stredné školy a 3 kategória Slovenské školy v zahraničí. V tretej kategórii prvé tri miesta obsadili žiaci zo Srbska:

1. miesto - Branislav Fábry, Báčsky Petrovec, Vojvodina, Srbsko (v súčasnosti študent SOŠ obchodu a služieb, Pelhřimovská 10, Dolný Kubín
Pedagóg: RNDr. Peter Ištván, Mgr. Dušan Štrifler

2. miesto - Ivona Zolnajová, Základná škola Hrdinu Janka Čmelíka, Stará Pazova, Srbsko
Pedagóg: prof. Jaroslav Miklovic

3. miesto - Kristína Ikerová, Základná škola Hrdinu Janka Čmelíka, Stará Pazova, Srbsko
Pedagóg: prof. Jaroslav Miklovic

 

Zdroj:
https://www.minedu.sk/slavnostne-vyhlasenie-vysledkov-sutaze-poznaj-svoju-minulost-alebo-patranie-po-predkoch/

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články