Kulpínska kuchárka

Nestor slovenskej architektúry

Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) a Fakulta architektúry STU z Bratislavy dňa 31.07.2014 predstavili druhú časť dokumentačnej výstavy o nestorovi slovenskej architektúry Michalovi Milanovi Harmincovi. Jej prvá časť je nainštalovaná v Kulpíne v Poľnohospodárskom múzeu a táto druhá časť dočasne bude zdobiť miestnosti Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade. Chýrečný slovenský architekt a staviteľ Michal Milan Harminc sa narodil pred 145. rokmi 7. októbra 1869 v Kulpíne a zomrel pred 50 rokmi 5. júla 1964 v Bratislave vo veku 94 rokov.

 

M. M. Harminc v Bratislave vyprojektoval budovu Slovenského národného múzea, hotel Carlton, budovu Tatra banky...

 

M. M. Harminc v Bratislave vyprojektoval budovu Slovenského národného múzea, hotel Carlton, budovu Tatra banky...

 

Na včerajšej vernisáži v Novom Sade sa zúčastnila aj kurátorka výstavy Jana Pohaničová z Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a jej spolupracovníci Matúš Dulla a Peter Vodráška. Priniesli ukážku zo staviteľských a architektonických diel Michala Milana Harminca a výstavu tvoria makety a panely, ktoré sprevádzajú túto výstavu.

 

Prítomných na vernisáži privítala riaditeľka ÚKVS Milina Sklabinská (Foto ÚKVS)

 

Prítomných na vernisáži privítala riaditeľka ÚKVS Milina Sklabinská (Foto ÚKVS)

 

Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov okrem vernisáže zorganizoval aj stretnutie predstaviteľov stavebníckych fakúlt z Bratislavy a Nového Sadu. Jana Pohaničová, Peter Vodrážka a Matúš Dulla mali rozhovory s vedúcim departmánu architektúry v Novom Sade Darkom Rebom a dekankou Ljubicou Vitkovou. Na stretnutí si vytýčili spoločné záujmy a zveľadenie budúcej spolupráce.

 

Foto ÚKVS

 

Foto ÚKVS

 

„Požiadali sme predstaviteľov oboch fakúlt, aby sa venovali výskumu tých osobností, ktoré sú naše, sú vojvodinskí Slováci a o ktorých málo vieme. Navrhli sme im, aby sa okrem Michala Milana Harminca, ktorý je už teraz spracovaný, zaoberali aj dielom Michala Plavca, pôvodom Petrovčana, autora budovy gymnázia v Báčskom Petrovci a tiež dielom Alexandra Kelemena, narodeného v Bajši, ktorý pôsobil vo viacerých mestách vo Vojvodine a architektonicky podpísal veľký počet budov," povedala riaditeľka ÚKVS Milina Sklabinská.

 

Nestor slovenskej architektúry

 

Nestor slovenskej architektúry

 

Nestor slovenskej architektúry

 

Nestor slovenskej architektúry

 

Výstavu makiet a panelov zobrazujúcich život a dielo Michala Milana Harminca si budú môcť obzrieť aj návštevníci tohtoročných Slovenských národných slávností a to jednu jej časť v galérii Poľnohospodárskeho múzea v Kulpíne a druhú časť v ÚKVS v Novom Sade.

 

Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články