Kulpínska kuchárka

Z Austrálie na SNS a o SNS

Rádio SBS je federálny austrálsky rozhlas vysielajúci v 69 jazykoch, okrem iného aj po slovensky. Vedúci redaktor slovenského vysielania Andrej Bučko hovorí: „ Predstava, že tu žije do 200 národností sveta, by inde mnohých možno až desila. Tu je to prirodzené, aj preto s obdivom vnímam čaro sociálneho fenoménu, ako to všetko ladí. Osobne mi robí radosť a dodáva energiu fakt, že v tomto kontexte sa nestráca ani slovenská komunita. Veľmi mi záleží na tom, aby sa viac zomkla, homogenizovala. Poznanie, že si musíme chrániť svoju identitu, slovenské národné cítenie i povedomie, prenášať ich v rodinách na naše deti, v mnohých z nás, ktorí sa pri rôznych príležitostiach stretávame pri krajanských podujatiach, vyvoláva prirodzenú hrdosť na to, že sme Slováci. Jesto teda na čom stavať slovenskosť našich krajanov v Austrálii!" A aby pri tom stavaní fundamenty neoslabli , rozhlas informuje o krajanských aktivitách na všetkých svetadieloch, okrem iného aj z Vojvodiny. O Slovenských národných slávnostiach v Báčskom Petrovci zvukovú pohľadnicu zaslala Katarína Pucovská.

 

Ženská spevácka skupina z Austrálie

 

Ženská spevácka skupina z Austrálie

 

Zvukovú pohľadnicu s krátkym zostrihom udalostí, ako aj s nahrávku piesní austrálskej ženskej speváckej skupiny si možno vypočuť TU:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/slovak/highlight/page/id/353429/t/Katarína-Pucovská-SNS-2014/

 

Austrálčanky s petrovskými koreňmi

 

Austrálčanky s petrovskými koreňmi

 

Na SNS 2014 Andreu Lačokovú na husliach sprevádzal Joshua Peška z Austrálie

 

Na SNS 2014 Andreu Lačokovú na husliach sprevádzal Joshua Peška z Austrálie

 

„Slovákov na zelenom kontinente nie je veľa, vari okolo 15-tisíc, pričom sme plošne dosť roztrúsení. Počúvanosť slovenského vysielania je dosť vysoká, pretože okrem Rádia SBS niet inej možnosti v Austrálii sledovať, počúvať nejaké iné slovenské vysielanie – či už na televíznych kanáloch alebo v rádiách. Je to jediná možnosť ako z elektronických médií začuť slovenský hlas." Hovorí Andrej Bučko, ktorého nanajvýš zaujímavú životnú rozprávku z pera Ľuda Pomichala si možno prečítať TU:

http://www.slovenskezahranicie.sk/sk/krajania-informuju/252/andrej-bucko-prinasa-v-radiu-sbs-posolstva-slovakom-v-australii

 

Katarína Pucovská

Foto: Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články