Kulpínska kuchárka

XI. Budárske dni v Sl. Vinohradoch

V Slankamenských Vinohradoch dnes bolo veselo. Leto bez Budárskych dní sa tu už vari ani nevie zamyslieť... obyvateľom, priateľom by stále niečo chýbalo... V tejto maličkej dedinke, ktorá sa rozprestiera po brehu Dunaja žije okolo 350 Slovákov a veru, že sa vie, ako si vedia zachovať staré tradície budárov. V poradí už XI. ročník je toho dôkazom, že dobrý nápad sa každým rokom rozvíja v spestrení programu a aj počtu účastníkov. A hlavne v zachovávaní tradície slovenských budárov, zvykov a slovenského jazyka slovom aj písmom.

 

Foto: Zdenka Iker

 

Foto: Zdenka Iker

 

Dnešné budárske slávnosti sa začali v popoludňajších hodinách súťažou o najlepšiu rybaciu polievku, najlepšie víno a najkrajšiu budársku palicu zvanú ,,budárku". Pavel Juhás Povolný insitný maliar z Padiny otvoril detskú dielňu tvorivosti – maľovanie pre deti a mládež a vystúpil v rámci programu známym plieskaním biča. Insitný maliar Juraj Ľavroš sa predstavil výstavou obrazov a ako veľký nadšenec fujary. Nainštalovaná bola i etno výstava a výstava Stehy - jeden spôsob vyšívania a prezentovalo sa Slovensko – srbské informačné centrum z Lalića.

 

XI. Budárske dni v Sl. Vinohradoch

 

Po slávnostných službách Božích nasledoval defilé súborov a slávnostné otvorenie XI. Budárských dní. Prihovoril sa predseda KUS Vinohrady Janko Maho, podpredseda NRSNM Ján Majorský, predseda MSS pre Sriem Michal Baláž a ďalší vzácni domáci a zahraniční hostia. Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade zastupovala III. tajomníčka Alexandra Lašandová.

Po prvý raz v rámci slávnosti vystúpil slovenský súbor - FS Jánošík z Fiľakova. Predstavil sa s tanečnou zložkou, ženskou speváckou skupinou, rozkazovačmi a inštrumentalistami – heligónka, fujara, píšťalka. Organizačným vedúcim FS Jánošík je Ing. Jozef Šulek.

 

XI. Budárske dni v Sl. Vinohradoch

 

S dvoma choreografiami sa predstavil FS Šafárik z Nového Sadu: Regrútsky tanec a sólo spev Ivan Slávik - Moja biela košeľvočka, autor skladby a choreograf Ján Slávik a Od konopy po rubáč aj Priadky, autor skladby a choreograf Ivan a Ján Slávik.

Program spestril aj súbor SKUS Janka Čmelíka pod vedením Ruženky Červencovej a spolok žien zo Starej Pazovy, FS Pajo Zorić z Nových Karloviec a samozrejme domáci tanečníci. Večer vystúpili Pazovskí kocúri a iné skupiny.

 

XI. Budárske dni v Sl. Vinohradoch

 

Podujatie má za cieľ zachovať tradície Budárských dní v Slankamenských Vinohradoch a tým chrániť slovenské tradície, zvyky a jazyk budárov. Zároveň vyhľadávať pôvodné činnosti, ktoré už tradične boli prvkom spájania sa ľudí, vzájomnej pomoci s dôrazom na oblasti tradičnej kultúry, amatérskej umeleckej tvorby a neprofesionálnej kultúry. Motiváciou slávností je nielen zábava, zážitok z gurmánskych pochúťok, ale prostredníctvom stretávky spoločenstva Slovákov z rôznych kútov Vojvodiny aj zachovanie materinského slovenského jazyka medzi obyvateľmi, pripomenutie si a oživovanie zvykov a dobrých tradícií starých rodičov.

...a všetko to začalo myšlienkou predsedu SKUS "Vinohrady" Janka Maha pred jedenástimi rokmi. V premiérovom ročníku folkloristi tancovali v sťažených podmienkach na hline, nebola tribúna, ani javisko. V ďalších rokoch sa postupne všetko vylepšovalo – tak pre účinkujúcich ako aj hostí. Nie div, že práve táto slávnosť bola v okrese Inđija ocenená ako jedno z najlepších kultúrných podujatí a je príkladom pre druhé národnostné menšiny v okrese...myšlienka sa zhmotnila do krásneho každoročného stretnutia Slovákov z Vojvodiny, ale aj zo zahraničia.

Podujatie sa realizovalo vďaka finančnej podpore USZZ, okresu Inđija a NRSNM. Poďakovanie patrí aj Asociácii pre edukáciu a regionálny rozvoj Padina, ktorá napísala projekt a pomáhala pri organizovaní podujatia a všetkým ľuďom dobrej vôle.

 

Daniela Ďurašová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články