Kulpínska kuchárka

S mysľou naladenou na pozitívnu frekvenciu

„V mojich obrazoch depresii niet miesta, pretože si myslím, že sú obrazy na skrášlenie nášho priestoru. Ak sú na obrazoch témy, formy a farby, ktoré nás znepokojujú a spôsobujú rozruch v duši, to nepatrí do interiéru." Hovorí mladá penzistka a čerstvá jubilantka, 65-ročná kulpínska umelkyňa Anna Babiaková, ktorá sa vo výslužbe, snáď viac než kedykoľvek predtým, intenzívne zaoberá maľovaním. Sama hovorí, že si ním spríjemňuje dni, ale sa aj vyrovnáva s výslužbou. Do svojich obrazov štetcom citlivo ukladá zachytené pekné počasie, zakvitnutú záhradu a svoju dobrú náladu. Peknota vraj najviac z dobra pramení a preto v dobrej nálade, s myšlienkou radosti a vnútorného šťastia prenáša na plátno pozitívnu energiu v mnohých formách a farbách.

 

S mysľou naladenou na pozitívnu frekvenciu

 

Anna Babiaková: Keď som depresívna definitívne neviem a nechcem tvoriť

 

Anna Babiaková: Keď som depresívna definitívne neviem a nechcem tvoriť

 

U Anny Babiakovej umenie vzniká na rôzne spôsoby a ako sama hovorí, to predovšetkým preto, že sa počas pedagogickej práce s deťmi povinne musela venovať všetkým výtvarníckym technikám. To čo maľovali alebo vytvárali žiaci, spolu s nimi to aj ona robila. Pritom sa snažila názorne im priblížiť každú úlohu, vysvetliť ako sa oslobodiť imitátorstva, falšov, prekresľovania z knihy a ako dať obrazotvornosti na vôľu.

 

S mysľou naladenou na pozitívnu frekvenciu

 

S mysľou naladenou na pozitívnu frekvenciu

 

Slnečnice a v nich teplo slnca a semiačka ako zárodok  života, ale aj potrava pre vtáčiky a pokoj zimných večerí pri lúskaní semiačok – sú častou inšpiráciou

 

Slnečnice a v nich teplo slnca a semiačka ako zárodok života, ale aj potrava pre vtáčiky a pokoj zimných večerí pri lúskaní semiačok – sú častou inšpiráciou

 

Vidinu smutného poraziť úsmevom a iba tak očakávať svoj postup nahor. Aj tomu učila svojich žiakov, ale aj vlastné deti. Obom svojim dcéram prednášala výtvarnú kultúru a obe nainfikovala umením. Lásku k maľovaniu vštepila aj mnohým žiakom, niekoľkí z nich zakončili výtvarnú akadémiu, dokonca jedna jej žiačka sa stala aj doktorkou vied na poli výtvarnej kultúry.

 

S mysľou naladenou na pozitívnu frekvenciu

 

S mysľou naladenou na pozitívnu frekvenciu

 

Aj obyčajnému drevu alebo inému predmetu a odhodenému zodratému  starodávnemu uteráku  umelec dokáže vdýchnuť nový život

 

Aj obyčajnému drevu alebo inému predmetu a odhodenému zodratému starodávnemu uteráku umelec dokáže vdýchnuť nový život

 

Všetko, čo duchovnou zákonitosťou vysielame smerom od nás, sa skôr, či neskôr opäť vráti k nám. Staré známe klišé (?), ktoré má v sebe veľa múdrosti a zaslúži si chápať ho vážne. Anna Babiaková povolanie pedagóga vážne chápala a snažila sa od seba a smerom k žiakom vysielať iba pozitívnu energiu, ktorú teraz, ako penzistka, usmerňuje do obrazov a rôznych predmetov úžitkového umenia.

 

S mysľou naladenou na pozitívnu frekvenciu

 

Pocta konope: Všetko na obrazoch je ručne zhotovené z konôp, vrátane papiera, priadze, povrázkov, vrecoviny...

 

Pocta konope: Všetko na obrazoch je ručne zhotovené z konôp, vrátane papiera, priadze, povrázkov, vrecoviny...

 

V najnovšej tvorbe Anna nebočí ani od abstraktného umenia, hovorí, že sú to zobrazené jej chvíľkové pocity

 

V najnovšej tvorbe Anna nebočí ani od abstraktného umenia, hovorí, že sú to zobrazené jej chvíľkové pocity

 

Anna Babiaková a Katarína Pucovská

 

Anna Babiaková a Katarína Pucovská

 

Anna Babiaková sa narodila 6. júna 1949 v Báčskom Petrovci, kde zakončila aj základnú školu. V Novom Sade absolvovala strednú medicínsku školu a štúdium v odbore výtvarnej kultúry v Belehrade. Pracovala ako výtvarný pedagóg na základných školách v Padine, Pivnici a Hložanoch. Odovzdane sa venovala práci s deťmi, o čom svedčia aj získané ceny jej žiakov na rôznych celoštátnych ako aj medzinárodných súťažiach. Za sebou má niekoľko samostatných výstav: v Padine, Hložanoch, Pivnici, Kulpíne a v Petrovci a rad kolektívnych. Je na dôchodku a ďalej je výtvarne činná. Často účinkuje na výtvarných kolóniách a posledne je aj recenzentom učebníc z výtvarnej kultúry. Pre svoju prácu získala aj početné spoločenské uznania. Spolu s manželom Jánom žije v Kulpíne, kde v jeho rodičovskom dome má útulný ateliér, v ktorom si vychutnáva čaro pokoja a nadchnutosť tvorivej chvíle.

 

Katarína Pucovská

Foto: Martin Pucovský

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články