Kulpínska kuchárka

Voľby

„Existujú tri silné vášne: alkohol, hazardné hry a vláda. Z prvých dvoch sa ľudia nejako aj môžu vyliečiť, z tej tretej nijako. Vládnutie je aj najťažšou neresťou. Pre ňu sa vraždí, pre ňu sa hynie, pre ňu sa utráca ľudskosť. Je neodolateľná ako čarodejný kameň, lebo zabezpečuje moc. Ona je duchom z Aladinovej lampy, ktorý slúži každému bláznovi, ktorý ho drží. Rozdelení, nepredstavujú nič; spolu, sú skazou tohto sveta. Poctivej a múdrej vlády nieto, lebo je túžba po moci nekonečná. Človeka na moci popudzujú zbabelci, povzbudzujú zaliečavci, podporujú lumpi a jeho predstava o sebe vždy je krajšia od skutočnosti."(Meša Selimović). V tomto roku sme už v Srbsku voľby mali, máme teda aj novú vládu a 26. októbra si budeme voliť novú vládu menšinových samospráv.

 

Voľby

 

Ministerka štátnej správy a lokálnej samosprávy Kori Udovičká vypísala voľby do národnostných rád národnostných menšín na 26. októbra 2014. Na voľbách sa bude voliť nové zloženie 21 národnostných rád, z čoho 17 sa má zvoliť v priamych voľbách a 4 (poľská, macedónska, čiernohorská a chorvátska) elektorským spôsobom. Tri menšiny sa na voľbách nezúčastnia: turecká, ruská a Goranci, ktorí nechcú byť považovaní za národnostnú menšinu. Voľby do národnostných rád má realizovať Republiková volebná komisia.

„Nastal čas zmien, čas nových ideí a nových tvárí. Verím že existujú ľudia poctiví a svedomití, ktorí ešte stála nedostali šancu. Naši národní činitelia a verejní funkcionári by sa mali riadiť princípom dva krát a dosť. Tu myslím na dva mandáty a najviac jednu funkciu, nie ako doteraz že súťažili medzi sebou, kto bude mať najviac funkcií." Povedal okrem iného prvý predseda obnovenej Matice slovenskej v Srbsku Michal Spevák na slávnostnom matičnom zhromaždení počas Slovenských národných slávností.

 

Zloženie NRSNM ktorému v júny vypršal mandát (Foto: Žeľko Čapeľa)

 

Zloženie NRSNM ktorému v júny vypršal mandát (Foto: Žeľko Čapeľa)

 

Predošlé menšinové voľby sa konali 6. júna 2010 a Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) mala ustanovujúce zhromaždenie 25. júna 2010 v Báčskom Petrovci. Na základe počtu osôb, ktoré sa vyjadrili ako Slováci, našu národnostnú radu tvorilo 29 členov. Väčšina z nich,- až 18 boli predstavitelia listiny Slováci spolu-Anna Tomanová – Makanová. Matica slovenská mala 7 predstaviteľov, Slovenská strana 2. a po jedného Nová slovenská strana a Slovenská liga. Zoznam členov na začiatku mandátu (nositeľ listiny Nová slovenská strana Štefan Séč zomrel) si možno pozrieť tu:

 

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/2682-schodza-nrsnm

 

Katarína Pucovská

Komentárov  

+2 #108 RE: VoľbySamuel Medveď 2014-11-04 18:57
Ej kde nam je Slobodan Milosevic , aby sme boli znovu Slovaci?!
PS >Mama pocujes moj vykrik prebolestny?
Nahlásiť administrátorovi
#107 RE: VoľbyGuest 2014-11-04 18:53
This comment has been deleted by Administrator
+9 #106 RE: VoľbySamuel Medveď 2014-11-04 05:46
Je nám už Matica spolitizovaná ?
Nahlásiť administrátorovi
0 #105 RE: VoľbyJuraj Janosik 2014-10-16 14:30
Citovanie Martin Pucovski:
Niektorý to už trochu prehnali... Odteraz a do 27. októbra všetky komentáre týkajúce sa volieb budú moderované a budú zverejnené iba tie ktorých autor sa podpíše vlastným MENOM A PREIZVISKOM.

V podpise
Martin Pucovski

struharik.blog.sme.sk/.../...
Nahlásiť administrátorovi
0 #104 RE: VoľbyJuraj Janosik 2014-10-16 14:24
Citovanie Martin Pucovski:
Niektorý to už trochu prehnali... Odteraz a do 27. októbra všetky komentáre týkajúce sa volieb budú moderované a budú zverejnené iba tie ktorých autor sa podpíše vlastným MENOM A PREIZVISKOM.

V podpise
Martin Pucovski

Su to zbojnici.Zavesit za rebro!
Nahlásiť administrátorovi
-1 #103 Trochu ste prehnaliMartin Pucovski 2014-10-15 23:20
Niektorí to už trochu prehnali... Odteraz a do 27. októbra všetky komentáre týkajúce sa volieb budú moderované a budú zverejnené iba tie ktorých autor sa podpíše vlastným MENOM A PREIZVISKOM.

V podpise
Martin Pucovski
Nahlásiť administrátorovi
+3 #102 ZMLUVA Ana Tomanová-Makanová sama sebe delí peniaze!SaS 2014-10-15 14:24
Ana Tomanová-Makanová sama sebe delí peniaze! Zmluva ktorú si Ana Tomanová-Makanová sama so sebou podpísala! Ako nazvať takéto správanie predsedníčky NRSNM?
ZMLUVU SI MOZETE POZRIET TU: www.facebook.com/.../
Nahlásiť administrátorovi
+3 #101 MAKANOVŠTINA BEZ PRESEDANAjaroslav djordjijev 2014-10-14 22:42
Ono što je sebi dozvolila A.T. Makanova za poslednjih 11 godina "vladavine" Nacionalnim savetom Slovacke nacionalne zajeddnice je nedopustivo jednoumlje usmereno na ličnu korist i korist njenih najbližih saradnika: Vladimira Valenćika, Pavela Čanjija, Jarmilu Ćendić, Svetlanu Zolnjan, Milinu Sklabinski kao i njenog supruga - Jana Makana, koji vladavinom iz senke, projektuje monstruoznu strategiju -"otimačina bez presedana" !
Nahlásiť administrátorovi
-6 #100 RE: VoľbySlovenská identita 2014-10-07 18:38
Kladie sa otázka ako dnes vplývať na posilnenie nášho národnostného povedomia. Ono sa nedá kúpiť a nemožno ho ani umelo zachovávať zvlášť, keď ide o kolektívne povedomie. Tu musí každý jeden z nás 52.750 pouvažovať nad vlastným povedomím. Budeme takými Slovákmi, že budeme naplno využívať národnostné práva a budeme každý deň vo vlastných činnostiach, povinnostiach na pracovných miestach a doma zachovávať vlastnú identitu, hovoriť po slovensky, čítať slovenské knihy, navštevovať výstavy, divadelné predstavenia, budeme si zapisovať deti do slovenských tried, budeme sledovať programy po slovensky, všetky deti budú odoberať Zorničku, mládež bude čítať Vzlet, dospelí budú čítať Hlas ľudu. Budeme sa spoločne tešiť na naše celomenšionové podujatia a na každú úspešnú činnosť ochotníkov ešte viacej našich ustanovizní, alebo aj novozaložených ustanovizní, alebo budeme iba pochybovať, kritizovať a opytovať sa, čo Národnostná rada doteraz urobila pre Slovákov – ako ďalej Slováci?
Nahlásiť administrátorovi
+9 #99 ZA SVOJ VACOK, MELEGOVU A CIRKEVzuzana polavicka 2014-10-05 16:22
Matica Slovenska nám v prvej sedmičke ponuka samé politické strany:

DS = Bohušova a Marčok,
URS = Slavik (syna zapisal do SNS a mozno aj on sam je uz v SNS),
SDP = Červenak koalicny partner SNS,
LSV = Andrašiova,
SRS =
a bog te pitaj kto je v matici slovenskej a ešte je v ktorej stránky?Preletac do preletaca!

A farari SEAVC su v ktorej strane v DS?
Nahlásiť administrátorovi
+14 #98 NEMORALNE POLITIZOVANIE A.T. MAKANOVEJzuzana polavicka 2014-10-01 08:59
Pecitajte, prosim názore ombucmana o Narodnostnej rade pod vedenim A. T. Makanovej:

rtv.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
+24 #97 Ограничити политички утицај на националне саветеОмбудсман 2014-09-29 18:14
Омбудсман је, у истраживању "Четири године националних савета националних мањина", навео да надлежни државни органи треба да обезбеде да информисање припадника националних мањина на њиховом језику буде независно, објективно и слободно од свих утицаја на уређивачку политику.

rtv.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
+21 #96 MATICA SLOVENSKA 2zuzana polavicka 2014-09-29 14:32
Matica slovačka u Srbiji i njeno posrnuće
Autor: Ivan Zafirović
Krajem oktobra biće održani neposredni izbori i za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, na koje je Matica slovačka u Srbiji sa sedištem u Bačkom Petrovcu (MSS), po ubrzanom postupku, prijavila svoju listu kandidata. Da će pripreme za izbore i stvaranje izborne liste MSS odlikovati nedovoljna javnost rada, proceduralni propusti, jak uticaj privatnih interesa, ličnih ambicija i neformalnih grupa, moglo se naslutiti na osnovu iskustva stečenog sa prethodnih izbora, održanih 2010. godine, i odnosa predstavnika Matice u slovačkom nacionalnom savetu prema svojim biračima, tokom četvorogodišnjeg mandata.
Izvesna Katarina Melegova Melihova naredila je da svi kandidati treba da daju 50 evra za kampanju. Komisija u krnjem sastavu je ekspresno ne samo predložila nego i odredila i RIK-u prijavila listu kandidata MSS za izbore, bez znanja i saglasnosti UO! Odabir kandidata je vršen prema kriterijumima, ukoliko ih je uopšte bilo, znanim samo pojedinim članovima komisije i predsednici Katarini Melegovej Melihovej, jer od 29 mesta na listi koja treba da predstavlja sve Slovake u Srbiji, čak šest je pripalo građanima Bačkog Petrovca, odnosno čak 17 stanovnicima većih slovačkih mesta u Bačkoj. Neki kandidati nikada nisu bili aktivni u MSS, a našli su se na njenoj listi. Najzanimljivije je što se u samom vrhu liste MSS nalaze osobe koje su na prethodnim izborima bile na konkurentskoj listi Ane Tomanove Makanove i četiri godine verno zastupale njenu politiku u slovačkom NS. Pošto ciljevi i program delovanja MSS u novom sazivu Saveta nisu usvojeni, pravo je pitanje kako će kandidati MSS reprezentovati svoju organizaciju i birače, naročito oni prispeli iz „žutog“ tabora.
Nahlásiť administrátorovi
+18 #95 MATICA SLOVENSKAzuzana polavicka 2014-09-29 14:22
MATICA SLOVACKA I NJENO POSRNUCE danas.rs/.../...
www.danas.rs
www.danas.rs
Nahlásiť administrátorovi
+20 #94 Neki kandidati nikada nisu bili aktivni u MSSDanas 2014-09-29 09:47
MSS za izbore, bez znanja i saglasnosti UO! Odabir kandidata je vršen prema kriterijumima, ukoliko ih je uopšte bilo, znanim samo pojedinim članovima komisije i predsednici Katarini Melegovej Melihovej, jer od 29 mesta na listi koja treba da predstavlja sve Slovake u Srbiji, čak šest je pripalo građanima Bačkog Petrovca, odnosno čak 17 stanovnicima većih slovačkih mesta u Bačkoj. Neki kandidati nikada nisu bili aktivni u MSS, a našli su se na njenoj listi. Najzanimljivije je što se u samom vrhu liste MSS nalaze osobe koje su na prethodnim izborima bile na konkurentskoj listi Ane Tomanove Makanove i četiri godine verno zastupale njenu politiku u slovačkom NS. Pošto ciljevi i program delovanja MSS u novom sazivu Saveta nisu usvojeni, pravo je pitanje kako će kandidati MSS reprezentovati svoju organizaciju i birače, naročito oni prispeli iz „žutog“ tabora.
danas.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
+20 #93 Matica slovačka u Srbiji i njeno posrnućeDanas 2014-09-29 09:25
Predstavnici MSS u Savetu se, naime, nijednom za četiri godine nisu obratili članovima MSS, a kamoli građanima slovačke nacionalnosti i prikazali svoje aktivnosti i rezultate rada u Savetu. To je, zapravo, bio samo veran odraz ponašanja unutar Matice slovačke: rad Upravnog odbora i radnih tela je skoro prestao, jer su sastanci sazivani manje od minimalnih dva puta godišnje (propisanih Statutom MSS), pojedine odluke IUO nisu sprovođene, da bi posle jasnih upozorenja predsedništvu MSS bile prepravljane novim glasanjem ili bi njihovo izvršenje bilo prolongirano. Vrhunac kršenja procedure i nepoštovanja Statuta MSS dogodio se polovinom ove godine, kada se do poslednjeg trenutka nije znalo ko vodi organizaciju Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu.
danas.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
+22 #92 Национални савет Словака умешан у финансијске малверзацијеДневник 2014-09-29 00:17
Он је рекао и да има доказа да је Национални савет Словака умешан у финансијске малверзације и најавио да ће, уколико његова листа на изборима за Национални савет 26. октобра буде имала већину, све финансијске трансакције бити транспарентне.

Примарни задатак Маканове био је да заступа интересе ДС-а, а не словачке националне заједнице – каже Паул.

dnevnik.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
+20 #91 Či sú Slováci len tí čo sú v Demokratskej Stranky?Slovák 2014-09-28 17:23
Či sú Slováci len tí čo sú v Demokratskej Stranky?
Doteraz 11 rokov v NRSNM sedeli len Demokrati a farari ich podporovali. Zmena je veľmi vítaná!
Nahlásiť administrátorovi
#90 RE: VoľbyGuest 2014-09-28 17:20
This comment has been deleted by Administrator
+19 #89 Pre priatelov ATMKorupcija 2014-09-28 17:18
Korišćenje funkcije i položaja kako bi se obezbedile
povlastice i funkcije rođacima i prijateljima.

AGENCIJA ZA KORUPCIJU:
acas.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
-21 #88 RE: VoľbyPazovcanka 2014-09-28 13:12
Všetci záujemcovia, ktorí by sa chceli zúčastniť prekrásnej cesty do Slovenskej republiky a sú zo Starej Pazovy a okolia, môžu sa ohlásiť u Libušky Lakatoš a ona ho zapíše na tento zájazd. Výlet organizuje predseda obce Stará Pazova a na návrh predstaviteľov listiny Slováci vpred! – Pavel Surový.
Konečne sa môžete kochať v krásach krajiny naších predkov zdarma. Myslíme si že to budete ceniť a že 26. októbra svoje poďakovanie dokážete pri hlasovaní a zaokrúžite našu listinu. Ďakujeme Ti Libuška, voliči listiny Pavla Surového Ti toto nikdy nezabudnú.
Nahlásiť administrátorovi
+21 #87 Akademik Valentík a dom v Hrušovekataster 2014-09-28 11:41
Koľko pán akademika Dr. Vladimír Valentík ma funkcii od ATM? Koľko mesačne inkasuje? Skade zobral peniaze za dom v Hrušove?
Nahlásiť administrátorovi
#86 RE: VoľbyGuest 2014-09-28 11:01
This comment has been deleted by Administrator
+17 #85 BudúcnosťNestraník 2014-09-27 22:57
Ale podstatný je rozdiel, ten Mišo on nie je kandidátom vo voľbách. On iba kritizuje a upozorňuje na anomálie v našej malej spoločnosti. Vy sa určite pohybujete v kruhu nejakej politickej strany tak máte o človekovi predsudky...Ale bavme sa radšej o téme a téma sú voľby. Vo voľbách sú zatiaľ 4 listiny... Ktorá je tá správna pre budúcnosť našich detí????Citovanie Ines:
Citovanie Mišo:
Nauč ma Ines. Ja neviem. Prechadzal som sa po Petrovci a po Kulpine, a jedine čo mi ludia povedali, že nechcu Tomanovu Makanovu....Mne to celkom stačilo.... Tvoj Mišo.
Citovanie Ines:
Nedaj sa Mišo! Ja verím že sa Ti podarí nazbierať tých niekolko stovák podpisov...nerozčaruj ma! Tolko úsilia si vložil do tohto a teraz žebi bolo nadarmo? Prejdi sa po Petrovci, popros, ponukni, veď vieš ako to ide, nak Ťa neučím...A aj vy čo máte listiny, ako sa nehambíte takú kapacitu nezaradiť, len stratite takto!

Tak si sa prechadzal po nespravnom Petrovci...Ja mam iné údaje. Všetci sa hambia pri spomenutú mena Michal Spevák, že sú z Petrovca ako on a na Makanovu nikto nerúha tak ako do Miša Spevaka...
Nahlásiť administrátorovi
-19 #84 RE: VoľbyInes 2014-09-27 20:30
Citovanie Mišo:
Nauč ma Ines. Ja neviem. Prechadzal som sa po Petrovci a po Kulpine, a jedine čo mi ludia povedali, že nechcu Tomanovu Makanovu....Mne to celkom stačilo.... Tvoj Mišo.
Citovanie Ines:
Nedaj sa Mišo! Ja verím že sa Ti podarí nazbierať tých niekolko stovák podpisov...nerozčaruj ma! Tolko úsilia si vložil do tohto a teraz žebi bolo nadarmo? Prejdi sa po Petrovci, popros, ponukni, veď vieš ako to ide, nak Ťa neučím...A aj vy čo máte listiny, ako sa nehambíte takú kapacitu nezaradiť, len stratite takto!

Tak si sa prechadzal po nespravnom Petrovci...Ja mam iné údaje. Všetci sa hambia pri spomenutú mena Michal Spevák, že sú z Petrovca ako on a na Makanovu nikto nerúha tak ako do Miša Spevaka...
Nahlásiť administrátorovi
+20 #83 117.573 евраДневник 2014-09-27 16:40
Одмотава се клупко афере око нестанка 6.000 бутељки вина винарије „Звонко Богдан“ с Палића за које је, Покрајинска влада Бојана Пајтића, како се сумња, платила 117.573 евра. Бутељке вина су, према њиховом сведочењу, испоручене Месној заједници Гложан, Општини Бачки Петровац, Културно-информативн ом центру Кисач, Заводу за културу Војводине...

dnevnik.rs/.../...
Nahlásiť administrátorovi
+19 #82 Či sú Slováci len tí čo sú v Demokratskej Stranky?Slovák 2014-09-27 12:18
Či sú Slováci len tí čo sú v Demokratskej Stranky? Či su len Slováci tí čo s z Makanovou? Doteraz 11 rokov v NRSNM sedeli len Demokrati a farari ich podporovali. Zmena je veľmi vítaná!
Nahlásiť administrátorovi
+17 #81 ARGUMENTMICHAL 2014-09-27 08:00
VAS UTOK NA MNA JE SIMPATICKY, ALE JE CELKOM NEPRAVDIVY. KED CHYBA SILA ARGUMENTOV TAK SA UTOCI KLAMSTVAMI??? ABY VAM BOLO JASNO : OBČIANSKE ZDRUŽENIE SLOVACI A SPOLUŽITIE NIE JE POLITICKE. PREČITAJTE SI NAŠE STANOVY: MAME SIET SPOLUPRACOVNIKOV V SRBSKU ALE AJ NA SLOVENSKU A DOKONCA AJ V USA. NASTAVAJUCE VOLBY MONITORUJEME. NAM IDE JEDINE O TRANSPARENTNOST A DEMOKRACIU. USKUTOČNOVANIE NAŠICH PRAV. S TYM VAŠE NAHLADY SU ČUDNE, PRETO ŽE KAŽDY Z NAS CHCE ŽIT V DEMOKRATICKEJ SPOLOČNOSTI. HLAVNE CHCE TO KLUD A VAM ODPORUČAM MENEJ PODLIEHAT PROPAGANDE A VIAC SA VENOVAT SEBE. HLAVNE MUSITE SA UKLUDNIT A AK NEMATE ARGUMENT TAK DO DISKUSIE SA NEZAPAJAJTE. ZA VSETKO CO TVRDIM MAM DOKAZY A NECH NAROD POVIE KOMU ŠIBE A ZA KYM ZVONY ZVONIA...Citovanie slovak som aj budem:
www.youtube.com/.../

Pán Michal Spevák, čím ste starší tým vám viac šibe. Trochu sa ukľudnite, lebo vo vaších rokoch ľudia rozmýšľajú o vňukoch a nie o politike, alebo či vám sľúbili, že budete v KOMISI ZA UDEĽOVANIE ŠTIPENDIOU ZO SK??????? V 90. tych rokoch ste to dobre robili a aj tarifa bola mimoriadna. Alebo vam tohto roku kanabis lepšie zarodil? Z rána zmenšite dozu, mozno Vám pomože mať jasnejšie náhľady... ;)



Trochu sa ukľudnite, lebo vo vaších rokoch ľudia rozmýšľajú o vňukoch a nie o politike, alebo či vám sľúbili, že budete v KOMISI ZA UDEĽOVANIE ŠTIPENDIOU ZO SK??????? V 90. tych rokoch ste to dobre robili a aj tarifa bola mimoriadna. Alebo vam tohto roku kanabis lepšie zarodil? Z rána zmenšite dozu, mozno Vám pomože mať jasnejšie náhľady... ;)
Nahlásiť administrátorovi
+18 #80 Nedam saSendvič boy 2014-09-27 07:21
Tebe tie sendviče nedaju pokoj, zrejme Ti vyplatu dava Ana Tomanova Makanova. 11 rokov je v Rade a čo urobila pre narod? Horši od nej neexistuju...Preto važeni Slovaci 26.10. si zvolime lepše vedenie.

Citovanie slovak som aj budem:
Vážený slováci, naozaj si myslíte , ze mladý pán Surový je najlepšie riešenie pre zachovanie slovenskej identite?
A viete o tom, ze sa do volebných zoznamov slovákov aj rusínou aktívne zapisujú členovia SNS aby mohli hlasova~t a za nás rozhodovať a to konkrétne v B. Palanky, Šíde a N.Sade.
Slováci, sme my v stave si zachovať SVOJU identitu alebo nám je potrebná pomoc NAPREDNJAKOV?
Dobre si rozmyslite, to sa tí čo núkajú dva sendviče... !!!!!
Nahlásiť administrátorovi
+18 #79 Nedam saMišo 2014-09-27 07:15
Nauč ma Ines. Ja neviem. Prechadzal som sa po Petrovci a po Kulpine, a jedine čo mi ludia povedali, že nechcu Tomanovu Makanovu....Mne to celkom stačilo.... Tvoj Mišo.
Citovanie Ines:
Nedaj sa Mišo! Ja verím že sa Ti podarí nazbierať tých niekolko stovák podpisov...nerozčaruj ma! Tolko úsilia si vložil do tohto a teraz žebi bolo nadarmo? Prejdi sa po Petrovci, popros, ponukni, veď vieš ako to ide, nak Ťa neučím...A aj vy čo máte listiny, ako sa nehambíte takú kapacitu nezaradiť, len stratite takto!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články