Kulpínska kuchárka

Nový úspech Babylonu

Choreodrama Babylon, autorský projekt Miroslava Kožíka a Miroslava Baka, vyhlásená je za najlepšie predstavenie na 2. Festivale mládežníckeho divadla - Youth Theatre Festival, ktorý od 24. do 30. augusta prebiehal v Novom Pazare a zhromaždil sedem najlepších ochotníckych divadiel v Srbsku. Slovenské divadlo VHV zo Starej Pazovy vystúpilo tretí súťažný deň a bolo odmenené ováciami, na ktoré divadelníci budú dlho pamätať. Aj napriek tomu, že je jeden z najmladších divadelných festivalov v Srbsku, bol výborne zorganizovaný, poznamenal Kožík.

 

Nový úspech Babylonu

 

Nový úspech Babylonu

 

Nekaždodenný zážitok členovia súboru zažili aj počas dvojdňového pobytu v Novom Pazare, v najmladšom meste v Srbsku, ba aj širšie, bohatého na početné historické pamätihodnosti, ktoré divadelníci poobchádzali. Na festival sa staropazovské divadlo dostalo na návrh obecnej Kancelárie pre mladých.

 

Divadelníci pred chrámom Sv. Petra v Novom Pazáre, najstarším chrámom na Balkáne

 

Divadelníci pred chrámom Sv. Petra v Novom Pazáre, najstarším chrámom na Balkáne

 

Festival je časť projektu ktorý finančne podporil Fond pre ľudskú istotu na území juhozápadného Srbska OSN. Mládežnícky divadelný festival vznikol ako reakcia na nedostatok kultúrnych udalostí v regióne, ale aj ako aktivita, ktorá má za cieľ rozbiť medzietnické predsudky, pre styky mladých ľudí a na pozdvihnutie ich povedomia o spoločenských výzvach, ktoré patria do sféry ľudskej ne/istoty.

 

Anna Simonovićová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články