Kulpínska kuchárka

Jarmok v Spišskej Novej Vsi

V Spišskej Novej Vsi, na Slovensku, sa v dňoch od 29. 08. - 30. 08. 2014 uskutočnil jarmok remesiel v rámci Festivalu Slováci Slovákom. Na ňom sa zúčastnili aj vojvodinskí Slováci, SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy a Zlaté remeslá z Báčskeho Petrovca.

 

Jarmok v Spišskej Novej Vsi

 

Slováci z Vojvodiny sa na Slovensko dostali vďaka organizácii a finančnej podpore Matice Slovenskej v Srbsku a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. V rámci projektu Slováci Slovákom sa na Slovensku tento rok zo Srbska predstavili: Detský tanečný súbor SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy, ktorého vedúcim bol Vladislav Pop, vedúcim orchestru Vladislav Forgáč, choreografkou Ružena Červenská a umeleckou vedúcou Katka Šašová. Pazovčania sa predstavili tancami: Otvor milý, V tej Pazove na pľaci a Priadky. Zaspievala i sólistka Andrea Rumanová a orchester zahral zmes slovenských ľudových piesní. Na záver programu si na javisku všetci spolu zatancovali tanec Borovka, borovka, keď na javisku boli súbory z Maďarska, Ukrajiny, Srbska, moderátori programu, organizátori podujatia, ako i diváci z obecenstva. Bol to originálny záver tohto programu, a tiež aj projektu Slováci Slovákom, ktorý v úplnosti ospravedlnil cieľ, úmysel a názov, ktorý nesie.

 

Jarmok v Spišskej Novej Vsi

 

Na jarmoku remesiel sa predstavili aj Anna Opavská, predsedníčka združenia Zlaté remeslá a výtvarníčka Anna Legíňová z Báčskeho Petrovca.

Medzi veľmi veľkým počtom účastníkov jarmoku stánok si podelili so Slovákmi z Rumunska, presnejšie z Nadlaku. Demokratický zväz Slovákov a Čechov na svojom stánku predstavil vlastné vydania kníh a časopisov a výšivkár Ján Keleš nádherné strojom vyšívané obrúsky, vankúšiky, tašky, záznačky do kníh a iné kreatívne veci.

 

Jarmok v Spišskej Novej Vsi

 

Anna Legíňová na stánku návštevníkom ukázala ako sa môže špeciálnymi farbami na textil namaľovať ornament.

 

Jarmok v Spišskej Novej Vsi

 

Stánok bol bohato navštívený. Návštevníkov prilákali buď dolnozemské výrobky alebo reč dolnozemských Slovákov. Často tu bolo počuť slová „Akou ľubozvučnou slovenčinou hovoríte..."

 

Jarmok v Spišskej Novej Vsi

 

Jarmok v Spišskej Novej Vsi

 

Jarmočnú náladu prišli zlepšiť i Staropazovčania. Hudbou a piesňou prilákali ďalších zákazníkov a divákov. Zájazd sa úplne vydaril. Účastníci dúfajú, že splnili úlohu, ktorú im zverila Matica slovenská v Srbsku, že nedovolili, aby sa na Slovensku na dolnozemských Slovákov zabudlo.

Práve takéto projekty umožňujú tie putá, ktoré nás spájajú ešte viacej posilniť.

Ďakujeme za preukázanú dôveru!

 

Anna Legíňová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články