Kulpínska kuchárka

Pohľady k výšinám s ďalekohľadom

Európsky víkend pozorovania vtáctva - toto medzinárodné podujatie prebiehalo včera a dnes a v Srbsku sa organizuje už 21 rokov. V Báčskopetrovskej obci sa do akcie pred štyrmi rokmi zapojila aj ZŠ Jána Čajaka. Jej iniciátorom a organizátorom bol, a dodnes aj zostal, profesor biológie Andrej Medveď. Včera sa po štvrtýkrát, pod patronátom Združenia pre ochranu a pozorovanie vtáctva Srbska, v akcii zúčastnili aj pozorovatelia v Báčskom Petrovci. Zo 20-členná skupina sa pohybovala od pontónového mosta po Širinu a späť. Počasie im zo začiatku veľmi nežičilo ale nakoniec ich predsa ohrialo slnko. Cez teleskop na vode pozorovali Potápku chochlatú, videli aj Rybárika riečneho, ktorý letel niekoľkokrát nízko nad vodou, pozorovali aj Drozdy čvíkoty, Belorítky domové, Sokoly myšiare, lastovičky, čajky, kormorány, havrany, sýkorky atď. Úhrne videli 17 druhov vtákov a napočítali 131 jedincov.

 

Foto: Andrej Medveď

 

Foto: Andrej Medveď

 

„Mali by sme sa s prírodou viacej stýkať, aby sme si ju viacej vážili, všímať si jej krásu, rozmanitosť druhov, dbať o prírodu a využívať ju rozumne, aby nám dlho trvala," hovorí Andrej Medveď.

Najzaujímavejšie vtáky, ktoré sa v tomto období na týchto končinách môžu vidieť sú: žeriavy, sýkorky, sláviky, vlhy, drozdy, vrany, myšiaky, sokoly...

 

Foto: Andrej Medveď

 

Labute na kanáli zostávajú po celý rok, pri Báčskom Petrovci, na tzv. malom kanály, už niekoľko rokov hniezdi jeden pár labutí, ktoré v tomto roku mal 5 mláďat.

Volavkám (čaplja), druhom volavka biela a volavka sivá oteplenie umožňuje zostať tuná a tak pri Despotove, na despotovskom rybníku počas zimy býva aj stovka týchto veľkých operencov.

Čajky sú veľmi rozšírené vtáky. Veľká sivá čajka je hodne prítomná na našich poliach a často ju možno vidieť na kanály, ale aj na odpadových skládkach.

 

Foto: Andrej Medveď

 

Hlavným cieľom Európskych dní vtáctva, je upozorniť na neustále rastúce hrozby a potrebu ochrany sťahovavých vtákov a ich biotopov pozdĺž migračných trás.

 

Katarína Pucovská

Foto Andrej Medveď

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články