Kulpínska kuchárka

Prečo láska odchádza...

Zlatý kľúč dnes večer v Selenči udelili skladateľovi Jánovi Petrášovi za skladbu Prečo láska odchádza, textára Jána Petráka a v predvedení Anity Petrákovej. Druhú cenu odbornej poroty získala Neskorá láska autora skladby Miroslava Zvaru, autorky textu Kataríny Mosnákovej a v podaní Kristiana Hekeľa. Odborná porota tretiu cenu udelila skladbe So srdcom na dlani skladateľa Fera Prokopca, ktorý zhudobnil text Anety Lomenovej a ktorú zaspievalo dueto Mirko Cerović a Anička Dudková-Pecníková. Táto skladba získala najviac hlasov aj SMS hlasovaním a textárke Anete Lomenovej sa dostala aj cena za najlepší text. Cenu obecenstva si vyspievala Skupina Maks, Anna Berediová a Ľudmila Ragová, ktorí zaspievali pieseň Červené hviezdy autora skladby a textu Jána Dobríka.

 

foto: Printscreen rtv.rs

 

foto: Printscreen rtv.rs

 

foto: Printscreen rtv.rs

 

Prečo láska odchádza...

 

V poradí 34. festival populárnej hudby Zlatý kľúč nám priniesol 12 nových skladieb a v revuálnej časti krásny zážitok z vystúpenia pop operného tria La Gioia zo Slovenska. Festival otvoril Igor Furdík, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Spevákov doprevádzal orchester pod vedením Ondreja Pavčoka a Samuela Kováča, ktorý sa podpisuje aj pod úpravy skladieb. Scenár Anamária Boldocká-Grbićová. Festival moderovala Anna Margaréta Valentová.

Organizátormi festivalu sú Združenie pre ochranu kultúry, tradície a umenia Selenča, Miestne spoločenstvo Selenča, Obec Báč, Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny a Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov a finančne ho podporil i Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

Katarína Pucovská

Komentárov  

-3 #7 škoda reci laik a aničkapozorovatel 2014-10-23 08:17
Z vás ľudia väčšia škoda , ako osoh. Kritizujete bez argumentov, urážate snaživcov, sami nie ste nadostač kompetentní, aby ste sa zúčastnili, alebo organizovali niečo, frustrovaní ste a vykompleksovaní a tí, čo vedia, chcú a robia sú Vám na vine.
Hanba je vaša.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #6 Prečo láska pretrvávaVlado, Belehrad 2014-10-22 12:25
Festivaly akými sú ľudová a zábavná hudba, folklórne, divadelné festivaly, dielne, výstavy, jarmoky a tomu podobné diania v prostredí slovenskej enklávy v Srbskej republike patria nadšením skutkom poznačeným amaterizmom.
Festival novoskladieb Zlatý kľuč 2014 v Selenči a iné jemu podobné útvary so skladbami, textami, predvedeniami piesní, spevákmi tiež úpravami skladieb a orchestrami často aj marketingom tých podujatí (cestou elektornických a tlačených médií) a „zmodernyzovanými“ úbormi dôkazom sú záľuby a snaženia amatérov. Aj napriek tomu podporujem tvorcov, spevákov, textárov, usporiadateľov tiež financierov a realizátorov takých podujatí. To preto, že ich činmi a zakladaním, najčastejšie bez spoločenských uznaní a väčšieho záujmu tunajších Slovákov a ich inštitúcií a osobite bez povšimnutia až vystatia záujmu činiteľov a predstaviteľov väčšinového obyvateľstva a orgánov moce a správy v Srbsku, pomáhajú vzrast úrovne poznania seba, svojbytnosti, ľudských činov a tvorivosti, vlastného zdokonaľovania sa, pretrvávania, sebarealizácie tiež (re)prezentovania sa na lokálnej, omnoho menej na celoštátnej úrovni a tomu podobné aj mimo územia Srbskej republike.
Zdieľam a podporujem stanoviská, ktorými sa tunajší slovenský spoluobčan povoláva, aby sa ozval, hlásil sa, hlásal, volil a rozhodoval o sebe, sebazáchrane, sebazváženi, sebazdokonaľovani a povzbudení, spolu s inými, zabezpečovať si všetky podmienky pre trvaloudržateľný a pokrokový rozvoj a v priateľskom spolunažívaní a spoluprácou s inorečovými občanmi, s pestovaním úcty, spolupatričnosti, dôstojnosti človeka a jeho humánneho postoja voči blízkym a ďalekým ľudom, ich zoskupeniam nebojácne, tvorivo, odhodlane tiež vytrvalo obohacoval život, spoločnosť a dodával im vlastný podiel k šťastiu človeka, jeho radosti zo života a k prekonaniu útrap a sebazapierania, zabúdania na seba v prostredí poznačenom multikultúrou, mutlikonfesiou a multietnickosťou. Vlado, Belehrad
Nahlásiť administrátorovi
0 #5 hororanička 2014-10-21 13:50
prosím schváľte mi komentár,či nemate odvahu!!!!!!
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 hororanička 2014-10-21 13:43
Neviem si vysvetliť take nejasnosti ... ved sa predsa oceňuje pesnicka a podanie pesničky a nie zvučné mená našej politickej scény! Robite zlu reklamu festivalu. Rasto Struhar je super spevak a pesnicka Dugova ešte krajšia, to si zasluhuje cenu. Ale radsej ani neorganizujte festivaly ked sa neocenuje kvalita! ocenuje sa kto je čí človek!!! a aby ste vedeli to nie je zhudobnená básnicka ale text písaný na mieru a super to aj Pavčok skomponuval... naši ludia vravia že všade klam len v mlieku voda!!!!
Nahlásiť administrátorovi
+2 #3 Nazor 2laik 2 2014-10-20 18:55
Podľa mňa
festival, ako festival bol OK. Hostia v revuálnej časti vynikajúci. Pieseň číslo 7, O. Pavčoka, text M. Duga a spieval R. Struhár, tiež vynikajúca. Festivál Zlatý kľúč mám rada, nechcem urážať nikoho, nerobím tj, nepíšem kvôli kampani, ale si myslím, že je táto trojica oškodená. A som presvedčený, že tento festival si skôr budeme pamätať po piesni Viacej už nie som ten, ako po iných.
Nahlásiť administrátorovi
-2 #2 RE: Prečo láska odchádza...Milina 2014-10-20 10:29
Citovanie laik:
Festival bol pod úrovňou, hamba!
Každá česť pánovi Struhárovi na krásnej piesni

Ja mám pocit, že láska odišla z tejto našej slovenskej menšiny...Asi Vám robí dobre, keď všetko kritizujete, skrášlio Vám to dnešný deň, však?Ak to robíte len kvôli kampani, zastaňte na chvíľu a rozmyslite si, že svojim komentárom urážate všetkých účinkujúcich, organizátorov, dokonca vynikajúcich hostí v revuálnej časti... Čo Vás oprávňuje, aby ste to robili?Prosím argumenty!
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Nazorlaik 2014-10-20 09:15
Festival bol pod úrovňou, hamba!
Každá česť pánovi Struhárovi na krásnej piesni
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články