Kulpínska kuchárka

Jubilejný ročník súťaže

V sobotu 8. novembra sme už po 10. krát zorganizovali súťaž v pečení kysnutých koláčov. Aj tento rok sme prekročili hranice nášho regiónu a to hneď dva krát. Okrem našich najbližších susedov (Tajov, Králiky, Kordíky), prijali pozvanie kulpínske ženy so Srbska aj súťažiaci z obce Riečka z okresu Rimavská Sobota. Tí, ako jediní, mali aj mužské zastúpenie, čím príjemne oživili a spríjemnili celú akciu.

 

Jubilejný ročník súťaže

 

Počas programu prebiehala ochutnávka domácich pomazánok, do ktorej sa tento rok zapojilo 14 riečanských gazdiniek. V zasadačke bola výstava tradičných ľudových remesiel ako rezbárstvo, výroba píšťal a fujár, šperkárstvo, pernikárstvo, maľovanie na sklo, výroba sviečok, ukážka prípravy cukrárenských ozdôb. Čakanie na výsledky súťaže vyplnil univerzitný folklórny súbor Mladosť svojim spevom a tancom.

 

Jubilejný ročník súťaže

 

Tento rok boli udelené dve prvé miesta: obci Kulpín a Riečka, no víťazmi boli všetky zúčastnené družstvá. Dôkazom toho boli nie len vecné dary, ale hlavne veľký záujem divákov o chutné koláče, ktorých bolo, ako vždy, málo.

 

Jubilejný ročník súťaže

 

Ďakujeme organizátorom, všetkým, ktorí akokoľvek prispeli, no hlavne našim priateľom z Kulpína, ktorí znovu svojou prítomnosťou a kulinárskym umením obohatili túto našu tradičnú akciu. Ďakujeme predsedníčke Katke Zorňanovej, Márii Struhárikovej, Anke Zorňanovej, Márii Skalickej aj šoférovi delegácie Spasojovi Prodanovi.

 

Jubilejný ročník súťaže

 

Ľ. Turčányiová

Riečka (Slovensko)

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články