Kulpínska kuchárka

Spolupráca s Moravskosliezskym krajom

Na pozvanie zástupcu hajtmana Moravskosliezskeho kraja (Česká prepublika) Ing. Ivana Strachoňa mesto Ostravu v dňoch 15.-18.11.2014 navštívia zástupcovia Asociácie pre edukáciu a regionálny rozvoj Padina, folkloristi Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Slnečnica, insitní maliari ako aj predstavitelia MOMS Bajša. V mikroregióne Stonávka nás v partnerskej dedine Řece príjme predseda MS Tomáš Tomeczek so zástupcami mikroregiónu. Hlavnou témou bude návrh spolupráce na rok 2015s dôrazom na deti a mládež.

 

Spolupráca s Moravskosliezskym krajom

 

Ďalšou zastávkou bude Ostrava, tretie najväčšie mesto v Českej republike. Zámok Poruba, ktorý je druhou najstaršou budovou v Ostrave (bol postavaný v roku 1573 a patrí medzi kultúrne pamiatky Českej republiky), sa stane svedkom slávnostného otvorenia výstavy v nedeľu 16. novembra 2014 o 16.00 hod. Výstavou pod názvom Výtvarný svet dolnozemskej insity,...... padinskí maliari Pavel Povolný Juhás a Martin Pap prispejú k dôstojnej prezentácii Padiny vo svete a svojimi obrazmi priblížia návštevníkom insitu. Výstava bude nainštalovaná na Zámku Poruba, kde zostane do 16.12.2014 a potom poputuje aj do iných miest.

 

Spolupráca s Moravskosliezskym krajom

 

Na otvorení výstavy sa zúčastnia predstavitelia kultúrneho, spoločenského, politického života, ako aj zástupcovia krajanov, Slovákov žijúcich v Ostrave, Třinci a v iných mestách. Vernisáž spevom , slovom a tancom spestria členovia SKUS Slnečnica Nina Garafiját, Tamara Kováč a Ljubo Berković piesňami Po nábreží a Tá Padina to je pekné mestečko, ktoré nacvičili s Elenou Sládečekovou-Šimákovou a choreografkou Martinou Hlavčovou.

Okrem otvorenia výstavy uskutočnia sa aj pracovné rokovania so zástupcami Slovákov, ktorých cieľom bude hlavne nadviazanie spolupráce s mládežou, spoločné projekty, výmenné návštevy, letné školy tanca.

Zo strany zástupcu Moravskosliezskeho kraja bol prejavený záujem o spoluprácu hlavne v oblasti turistiky.

 

Spolupráca s Moravskosliezskym krajom

 

AERD Padina so zástupcami Moravskosliezskeho kraja spolupracuje viacej ako 4 roky a za ten čas navštívilo Česko viac ako 100 zástupcov zo slovenských škôl, spolkov, firiem, inštitúcií. Z Obce Kovačica navštívili spomínaný kraj DHS, Poľovnícky spolok Zajac, Spolok žien, folkloristi, podnikatelia, študujúca mládež... Táto spolupráca sa teda rozvíja na všetkých úrovniach kultúrneho a spoločenského života Slovákov.

 

Daniela Ďurašová

Asociácia pre edukáciu a regionálny rozvoj

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články