Kulpínska kuchárka

Slnečnica z Padiny

Z iniciatívy choreografky Martiny Hlavčovej v Padine pred dvoma mesiaci vznikol Slovenský kultúrno umelecký spolok Slnečnica, ktorý má už za sebou aj prvú zahraničnú cestu. Cieľom spolku je podporiť, zachovať a chrániť slovenské tradície, zvyky a jazyk. Vyhľadávať pôvodné činnosti, ktoré v minulosti zhromažďovali ľudí a prispeli k vzájomnosti. Poukazovať na bohatstvo a rôznorodosť histórie Slovákov s dôrazom na oblasti tradičnej kultúry a amatérskej umeleckej tvorby. Udržať a rozvíjať národné povedomie a kultúrnu identitu Slovákov žijúcich v zahraničí s rešpektovaním ich doterajšieho národnostného i kultúrneho vývoja s dôrazom na deti a mládež.

 

Slnečnica z Padiny

 

Do dnešného dňa má Spolok okolo 80 členov, detí a mládež vo veku 8 až 22 rokov. SKUS Slnečnica príkladne prezentuje padinskú ľudovú kulúru nielen doma ale aj v zahraničí. V dňoch 15. -18. novembra 2014 sa spevom a tancom prezetoval na Zámku Poruba v Ostrave, v Českej republike v krátkom programe, ktorý nacvičili s Elenou Sládečekovou-Šimákovou a choreografkou Martinou Hlavčovou. Ich vystúpenie obohatilo program otvorenia výstavy „Výtvarný svet dolnozemskej insity..." padinských insitných maliarov Pavla Povolného Juhása a Martina Papa.

 

Slnečnica z Padiny

 

Dôkazom, že SKUS Slnečnica prezentuje Padinu na vysokej úrovni sú tri pozvania pre tento spolok na prezentáciu padinskej kultúry v roku 2015 do Moravskosliezskeho kraja.

 

Slnečnica z Padiny

 

V Českej republike Spolok zastupovali členovia Nina Garafiját, Tamara Kováč a Ljubo Berković s predsedom Martinom Markušom.

 

Daniela Ďurašová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články