Kulpínska kuchárka

Predvianočná recepcia na slovenskom veľvyslanectve v Belehrade

„Srdce plesá radosťou, byť v kruhu tak početnej rodiny Slovákov tuto v Srbsku a osobitne tuto v Belehrade a ešte osobitnejšie na veľvyslanectve Slovenskej republiky v Belehrade. Dobrý večer. Dobro došli. Vitajte," týmito úvodnými slovami privítal prítomných veľvyslanec SR v Srbsku J.E. Ján Varšo na dnešnej slávnostnej krajanskej predvianočnej recepcii, ktorú usporiadal s manželkou Vierou. Na záver príhovoru všetkým poprial splnenie želaní a pripomenul, že je na našich pleciach odkaz predkov. Vyjadril tiež nádej, že budeme spoločne prispievať k tomu, aby sme s tým odkazom naďalej napredovali a ho v pozitívnom a konštruktívnom zmysle rozvíjali.

 

Predvianočná recepcia na slovenskom veľvyslanectve v Belehrade

 

Na štátnu recepciu pozývame 800 hostí a na krajanskú recepciu, ktorú organizujeme v ústrety Vianoc, pozývame okolo 400 osôb zo slovenskej komunity. Povedal slovenský veľvyslanec ozrejmujúc, že to robia cieľavedome, aby pozvaní hostia medzi sebou nadväzovali kontakty a komunikovali.

 

Predvianočná recepcia na slovenskom veľvyslanectve v Belehrade

 

Bilancujúc rok 2014 Ján Varšo sa ohliadol najprv na historiát. V tom kontexte poznamenal, že rok 2014 je rokom určitých výročí, ktoré končia buď na štvorku alebo deviatku a ktoré sa týkajú aj SR. Spomenul rok 1914, kedy sa začala I. svetová vojna, ktorá spojila Slovenskú republiku a Srbsko mestom Kragujevac, kde bolo popravených 44 slovenských vojakov. Slovenské národné povstanie sa začalo roku 1944 a v roku s ktorým sa pomaly lúčime si na Slovensku pripomenuli 70. Výročie SNP. Rok 1989 v slovenských dejinách zostáva zapísaný aj podľa Zamatovej revolúcie, ktorou sa ukončil totalitárny režim a nastúpilo obdobie pluralistickej demokracie. V roku 2004 SR sa stala členom NATO a EU.

 

Predvianočná recepcia na slovenskom veľvyslanectve v Belehrade

 

V druhej časti svojho príhovoru krajanom veľvyslanec Varšo sa zmienil o slovensko -srbských vzťahoch. Podľa jeho slov, tie vzťahy sú v poriadku, sú priateľské, nieto otvorených otázok, ktoré treba súrne riešiť. Avizoval návštevu slovenského minister obrany , ktorý do Srbska pricestuje 12. decembra, ako aj návštevu predsedu vlády SR, ktorý sa 16. decembra zúčastní na summite Čína plus 16 krajín Strednej a Južnej Európy. Skonštatoval však, že politický potenciál nie je náležite využitý najmä v ekonomickej sfére.

 

Predvianočná recepcia na slovenskom veľvyslanectve v Belehrade

 

V treťom bloku hovoril o otázke týkajúcej sa slovenskej komunity. Ďakoval za prácu všetkým, ktorí ako občania Srbska, u ktorých bije srdce Slovákov, vykonávajú aktivity v prospech slovenskej komunity . Podľa jeho slov, tými nosnými piliermi sú škola, cirkev a matica a v novšej dobe čerstvý prvok je národnostná rada. Zmienil sa i o voľbách do NRSNM a zopakoval, že Slovenská republika bude spolupracovať s tými, ktorých sme si zvolili. Prečítal tiež blahoprajný list predsedníčke Anna Tomanovej-Makanovej k opätovnému zvoleniu do funkcie predsedníčky NRSNM a všetkým členom novozvolenej národnostnej rady zaželal veľa úspechu v práci.

 

fotPredvianočná recepcia na slovenskom veľvyslanectve v Belehrade

 

Na záver sa poďakoval svojim spolupracovníkom, že pripravili slovenské jedlá a slovenské pitivo pre túto krajanskú recepciu a všetkým prítomným zaželal šťastlivé Vianoce a spokojný nový rok 2015.

 

Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články