Kulpínska kuchárka

Tvorba Jána Glózika ocenená v Taiwane

Tvorba insitného maliara Jána Glózika z Kovačice pokračuje stopami kovačických velikánov insity a s jeho obrazmi sa už oboznámili takmer vo všetkých kútoch sveta. Uznania pritom nevystali a najnovšie získal na celosvetovej súťaži výtvarných diel Art Revolution Taipei 2015 v ďalekom Taiwane. Vo výberovom konaní súťaže podieľalo sa vyše 4.000 umelcov z celého sveta - samoukov, akademikov, umelcov rôzných štýlov, techník a umeleckých smerov. Do druhého kola súťaže na sklonku roka 2014 postúpilo 90 umeleckých diel, medzi ktorými bola zaradená aj insitná tvorba Jána Glózika z Kovačice.

 

Tvorba Jána Glózika ocenená v Taiwane

 

Súťaž vrcholila koncom januára 2015, kedy z 90 autorov vybrali 16. Medzi nimi sa našla aj kovačická insita namaľovaná štetcom majstra Glózika. Umelecké diela 16 autorov budú prezentované na vernisáži v Taiwane, ktorá sa uskutoční polovicou roka. Šestnásti autori, medzi nimi aj Ján Glózik, na výstave sa predstavia dvomi dielami, pokým ostatní 74. autori vystavia iba po jednom diele. Výstava bude sprevádzaná bulletínom a katalógom v niekoľkých jazykoch.

Glózika lákajú exotické a ďaleké krajiny, takže za posledné roky svoje olejomaľby vystavoval hlavne v Japonsku, Číne, Kanade a SŠA, pred tým si však podmanil európske krajiny ako je Slovensko, Francúzko, Taliansko, Nemecko, Fínsko, Holandsko, Spojené kráľovstvo, Poľsko, Česko, Rusko a iné.

 

Tvorba Jána Glózika ocenená v Taiwane

 

Jan Glózik sa na maliarsku cestu vydal pred takmer 40 rokmi, za ten čas si vycibril svoj vlastný podpis a vytvoril jedinečný a rozpoznateľný štýl. To čo je príznačné pre jeho tvorbu je cyklus obrazov veľkolepých rozmerov. Jedno také jeho monumentálne dielo venované k dvestoročnici jeho rodnej Kovačice krášli steny kovačickej obrazárne, ktorej členom sa stal ešte dávneho 1989 roku.

 

Oľa Glóziková-Jonášová

 

Komentárov  

+2 #1 GratuláciaPavel Surový 2015-02-08 20:37
Gratulujem zo srdca že sa môžeme popýšiť s takým úspechom nášho Kovačičana.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články