Kulpínska kuchárka

Konope, konope, zelené konope...

...alebo aj „Zakázaná tradícia", či „Vitaj doma, konopa..." A konopu na tieto dolnozemské priestranstvá vracia, okrem iných aj Ján Privizer. Tento mladý Kysáčan ukončil pedagogickú fakultu, avšak nikdy sa mu nepodarilo nájsť si zamestnanie pre ktoré sa školil. „Nechcel som nečinne sedieť a hľadať vinníka – namiesto vinníka hľadal som riešenie. Vedel som o konopách ako rastlinách, ale som nevedel o semene, že má vysokú výživnú hodnotu a do akej miery je dobré pre organizmus." Hovorí Ján Privizer a dodáva, že konopa nám môže poskytnúť všetko: z nej môžeme získať vlákno, biomasu, energiu a pravdaže potravinu. Túto priemyselnú plodinu pestuje už niekoľko rokov, pričom sa nezameriava toľko na vlákno, podľa čoho boli v minulosti známi tunajší Slováci, orientúva sa predovšetkým na konopný olej, šťavu, semeno, čaje...O tieto jeho výrobky sa zaujímajú aj zdraví aj chorí.

 

Konopa - rastlina minulosti, ktorá nám prináša budúcnosť (Foto: www.svetkonoplje.com)

 

Konopa - rastlina minulosti, ktorá nám prináša budúcnosť (Foto: www.svetkonoplje.com)

 

Ján vďaka „Superstep" úveru Erste banky v roku 2011 začal s výrobou a spracovaním priemyselnej konopy a úspešne vedie podnik Svet konopy: www.svetkonoplje.com. Pestuje priemyselnú konopu (Cannabis sativa), pre ktorú potreboval a aj dostal povolenie z Ministerstva poľnohospodárstva. Pre jej pestovanie získal Cenu pre inovatívny biznis program Biznis mladých Srbska v roku 2012.

 

 

Na ideu pestovať konope Ján Privizer prišiel vďaka kamarátovi zo Slovenska. „Prvý raz som sa s konopou stretol v roku 2010, keď kamarát zo zahraničia pýtal konopné semeno pre ľudskú výživu a nemohol ho zohnať. Keďže som vždy bol ochotný učiť sa a skúšať novoty, začal som navštevovať semináre, veľtrhy, sledoval projekty. Konopa sa rýchlo zladila s mojou víziou budúcnosti. Za pomoci tejto rastliny pomáham ľuďom, ktorí ju používajú ako liek a pomáham aj sebe, keďže z nej mám finančný zisk a súčasne chránim pôdu, lebo konopu nestriekam."

Treba však zdôrazniť, že tu ide o poľnohospodársky využiteľnú rastlinu s obsahom psychoaktívnej látky THC v povolených množstvách.

 

Zber a spracovanie konôp – z výstavy makiet Jána Maglovského v Kulpíne (Foto Martin Pucovský)

 

Zber a spracovanie konôp – z výstavy makiet Jána Maglovského v Kulpíne (Foto Martin Pucovský)

 

Juhoslávia sa polovicou XX. storočia zaraďovala medzi najvýznamnejších pestovateľov tejto priemyselnej rastliny. V období rokov 1900-1960 na území dnešného Srbska bolo až tridsať miest, v ktorých boli továrne na spracovanie konôp – konopárne, z čoho viaceré boli práve v dedinách so slovenským obyvateľstvom. O nich písal knihy aj Dr Ján Kišgeci. Jeho známa kniha o konopách Konoplji hvala mala aj anglickú verziu - Praise to Hemp a ďalšia jeho kniha Konope, konope, zelené konope... svedčí o tom, že konopa v živote Slovákov v bývalej Juhoslávii zohrala priam životnú úlohu.

 

Náčinie na spracovanie konôp – z výstavy združenia Zlaté remeslá v Petrovci (Foto Martin Pucovský)

 

Náčinie na spracovanie konôp – z výstavy združenia Zlaté remeslá v Petrovci (Foto Martin Pucovský)

 

Krosná na tkanie – z výstavy združenia Zlaté remeslá v Petrovci (Foto Martin Pucovský)

 

Krosná na tkanie – z výstavy združenia Zlaté remeslá v Petrovci (Foto Martin Pucovský)

 

Keď sa však povie „konopa", väčšina ľudí si ju hneď spája s drogou a nepresne ju označujú ako marihuana. Treba však rozlišovať priemyselnú (Cannabis sativa) a indickú konopu (Cannabis indica). U nás sa nateraz pestuje iba tá priemyselná, aj keď sa nevylučuje možnosť, že sa aj táto druhá čoskoro dostane na naše polia. Čoraz hlasnejšie sa aj u nás hovorí o legalizácii marihuany na liečebné účely. V mnohých krajinách je už zákonom povolená a regulovaná liečba marihuanou, ktorá sa ako nápomocná používa pri ochoreniach sklerózy, parkinsona, artritídy či rôznych kŕčov a ekzémov, ba aj kancerov. Na kožné problémy sa však používajú aj dermatologické prípravky vyrobené zo semien konopy siatej, pre ktorú sa používa aj názov technická konopa a z ktorej sa vyrába aj jedlý olej a múka. Tie sa dajú kúpiť aj v našich predajniach zdravých potravín.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články