Kulpínska kuchárka

Zachovať krásu rôznorodosti

„Vnímam vojvodinských Slovákov podobne ako slovenských veľvyslancov, ktorí kvalitne reprezentujú našu krajinu v zahraničí. Okrem iného, Vojvodina mi pripomína takú malú Európsku úniu na území Srbska. Je tu zastúpených mnoho kultúr a mnoho jazykov, ktoré niekoľko generácii žijú jedna popri druhej. A práve pre jej rôznorodosť je táto oblasť taká unikátna a vzácna. Pevne verím, že sa vo Vojvodine zachová krása rôznorodosti." Uviedol to na webovej stránke Európskeho parlamentu poslanec a predseda Delegácie pri Parlamentnom výbore pre stabilizáciu a pridruženie EÚ – Srbsko Eduard Kukan v ústrety návštevy Kovačice. Včera sa tam, spolu s Majou Gojkovićovou, predsedníčkou Národného zhromaždenia Srbska a Irenou Vojackovou-Solorano, koordinátorkou Spojených národov v Srbsku, zúčastnil na oslavách 15 rokov Medzinárodného dňa materinského jazyka, vyhláseného UNESCO-m, v Galérii Babka Kovačica.

 

Zachovať krásu rôznorodosti

 

 

„S veľkou radosťou som prijal pozvanie na oslavy dňa materinského jazyka v Kovačici. Keďže som predsedom delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy so Srbskom, politické dianie v tejto kandidátskej krajine pozorne sledujem. Dnes však prichádzam predovšetkým ako Slovák, ktorý sa vždy rád vracia do Vojvodiny, domoviny mnohých Slovákov. Je pre mňa fascinujúce vidieť a počuť, ako si tunajší Slováci zachovali jazyk, tradície a kultúru. Keďže som dlhé roky pôsobil ako slovenský veľvyslanec, nedá mi neporovnať úlohu vojvodinských Slovákov s úlohou slovenských diplomatov." Napísal Eduard Kukan na svojom facebook profile a v brožúrke, ktorú pri príležitosti 15-ho výročia osláv dňa materinského jazyka vyhláseného UNESCO-m v Galérii Babka Kovačica, vydala táto galéria člen Európskeho parlamentu Eduard Kukan píše:

„Pri príležitosti osláv medzinárodného dňa materinského jazyka sa nám natisne otázka: ktorý je ten náš? Keďže táto otázka je spojená s jazykom, ktorým hovorí matka, zväčša máme jednu odpoveď. Ja mám jeden materinský jazyk. Ale vyrastal som v oblasti, kde sa hovorilo dvoma jazykmi, slúžil som krajine, ktorá mala dva oficiálne jazyky, pracoval som pre organizáciu, ktorá mala šesť oficiálnych jazykov, a momentálne mám mandát v Európskom parlamente, ktorý má 24 oficiálnych jazykov. Je teda jasné, že odpoveď na túto otázku je zložitejšia. Vojvodina je kultúrne a etnicky rozmanitá, a materinské jazyky jej obyvateľov sú rovnako rozdielne. Menia sa z dediny na dedinu, z kilometra na kilometer. A to práve poukazuje na to najlepšie z európskej rozmanitosti. Dúfam, že Vojvodina si zachová svoju jedinečnosť."

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1836841/Maternji+jezik+se+mora+negovati.html

Pri príležitosti 21. februára Medzinárodného dňa materinského jazyka v Galérii Babka v Kovačici bola otvorená výstava Omaľované tekvice – Panónske miniatúry a usporiadaná bola tribúna na tému Politický a spoločenský kontext pre vznik insitného maliarstva v Juhoslávii.

 

Foto Martin Pucovský

 

Foto Martin Pucovský

 

Vysokých hostí, medzi ktorými bol aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade Ján Varšo a ďalší, privítal zakladateľ Galérie Babka Pavel Babka. V programe vystúpil SKUS Slnečnica z Padiny.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články