Kulpínska kuchárka

Farm inkubátor organickej výroby

Program farm inkubátora organickej výroby je určený predovšetkým mladým ženám, potenciálnym farmárkam, ktoré si vďaka projektu vyvinú vlastnú organickú výrobu. Tak sa zníži nezamestnanosť a utvorí sa solídny základ na otvorenie nových pracovných miest. Včera v Selenči, v Stredisku pre organickú výrobu, projekt pod názvom Rozvoj farm inkubátora organickej výroby aj odštartoval a do jeho práce sa zapojilo desať nových budúcich výrobcov organických potravín. Projekt finančne podporuje veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Belehrade a potrvá do 02.12.2015.

 

Inkubátor pre organickú výrobu v Selenči včera po podpisovaní zmlúv začal s prácou

 

Inkubátor pre organickú výrobu v Selenči včera po podpisovaní zmlúv začal s prácou

 

Projekt realizuje Stredisko pre organickú výrobu, ktoré od roku 2013 spolupracuje na projektoch s veľvyslanectvom Nórska v Srbsku. Cieľom projektu je zaškolenie záujemcov, ktorí v inkubátore získajú základné praktické a teoretické poznatky o organickej výrobe, ktoré potom budú môcť implementovať na svojich majetkoch a vo vlastnej organickej výrobe.

 

Farm inkubátor organickej výroby

 

Účastníkom v inkubátore bude zabezpečené bezplatné používanie organicky prichystanej pôdy a fóliovníkov, náčinia, zavlažovacích systémov, organického osiva, ochranných prostriedkov a. i. V práci im budú pomáhať mentori, ktorí neustále budú dozerať výrobu a dávať rady a pokyny . Po uzávierke projektu a ukončení pobytu v inkubátore, účastníci sa budú môcť rozhodnúť či chcú v ňom zostať aj naďalej alebo ho opustia. Na konci projektu a výrobného cyklu všetci, ktorí úspešne zdolajú organický výrobný proces, získajú certifikáty o zvládnutí teoretických a praktických základov organickej výroby. O svojich organicky dopestovaných produktoch budú majitelia môcť svojvoľne rozhodovať.

Ďakujúc tejto zahraničnej finančnej podpore Stredisko mohlo realizovať všetky prípravy na začiatok projektu. Včera v Selenči v miestnostiach Strediska zmluvy o účasti v projekte podpísali desiati záujemcovia, čiže predstavitelia svojich tímov. Ich prácu budú dozerať štyria odborníci-mentori a to Monika Tomšíková, Libuša Fačarová, Vladimír Belička a Mirko Vlček. Inkubátor podporuje aj podnik Slovan progres, ktorý je aj zakladateľom Strediska a zároveň aj jeho oporou v práci.

 

Juraj Berédi - Ďuky

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články