Kulpínska kuchárka

IN MEMORIAM - Dr. Andrej Myjavec

Štyri dni po oslávení 82. narodenín zomrel náš popredný odborník z oblasti poľnohospodárstva a svetoznámy šľachtiteľ Andrej Myjavec z Báčskeho Petrovca. Narodil sa 6. marca 1933 v Báčskom Petrovci, v poľnohospodárskej rodine. Rodinný zväzok si usporiadal s Máriou Sýkorovou a obaja manželia dosiahli vysoké odborné tituly, každý vo svojej oblasti, Mária Myjavcová sa stala doktorkou a docentkou slovakistiky. V manželstve sa im narodili dve deti: dcéra Blažena a syn Branislav.

 

IN MEMORIAM - Dr. Andrej Myjavec

 

Andrej Myjavec základnú školu a gymnázium skončil v rodisku. Roku 1958 absolvoval Prírodovedeckú fakultu v Belehrade, smer biológia, odbor botanika. Ústav pre chmeľ, cirok a liečivé rastliny, vtedy Výskumná stanica pre chmeľ a konope a Andrej Myjavec sa spolu rozmáhali. Bol pri jeho zakladaní a v tejto vedeckej inštitúcii strávil celú pracovnú dobu. Je autorom a spoluautorom viacerých vedeckých prác a množstva vedeckých štúdií a tiež aj autorom alebo spoluautorom 5 odrôd chmeľu, 9 odrôd metlového ciroku, 1 odrody cukrového ciroku, 2 odrôd prosa a 2 hybridov: hybridu zrnového ciroku a hybridu sudánskej trávy. Doktorát z oblasti poľnohospodárskych vied obhájil na Belehradskej univerzite na Poľnohospodárskej fakulte v Zemune roku 1989 a témou bol cirok.

 

IN MEMORIAM - Dr. Andrej Myjavec

 

Vo výslužbe sa venoval dlhoročnému koníčku – filatelii, bol členom petrovského Spolku filatelistov. a svoje zbierky vystavuje na domácich a medzinárodných výstavách poštových známok.

Pohreb Andreja Myjavca bude 11. marca o 15,00 hodine.

Česť jeho pamiatke.

 

Komentárov  

+1 #2 RE: IN MEMORIAM - Dr. Andrej MyjavecJán 2015-03-11 19:47
Vyslovujeme úprimnú sústrasť - rodina Gubová
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 In memoriam- Andrej MyjyvecViera Benková 2015-03-11 16:27
Veľmi mi je ľúto nášho skvelého odborníka Ondra, bol i mne neraz nápomocný keď som potrebovala radu z botaniky. vyjadruejm sústrasť celej rodine a najmä našej spolupracovníčke ešte z dávnych čias Hlasu šudu, štúdií a stáleho i dnes komunikovania. V. BenkováMarke
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články