Kulpínska kuchárka

Zostať Slovákmi a stať sa dobrými Európanmi a občanmi sveta...

Samuel Boldocký a Anna Divičanová sú tohtoročnými laureátmi Ceny Ondreja Štefanka. Literárny kritik, autor, editor a prekladateľ viacerých kníh, pamätníc a učebníc, slovakista a matičiar Samuel Boldocký z Báčskeho Petrovca toto prestížne uznanie získal za príspevok k rozvoju a propagácii slovenskej literatúry. Univerzitná profesorka, kulturologička, etnologička, slovakistka, prvá riaditeľka Výskumného ústavu Slovákov v Maďarsku a úspešná organizátorka, cenu si zaslúžila za činnosť na mnohých poliach kultúrneho a spoločenského života v slovenskom zahraničnom svete.

 

Anna Divičanová a Samuel Boldocký (Foto: Udscr Nădlac Dzsčr Nadlak)

 

Anna Divičanová a Samuel Boldocký (Foto: Udscr Nădlac Dzsčr Nadlak)

 

Cena Ondreja Štefanka sa od roku 2009 udeľuje každoročne dvom žijúcim osobnostiam slovenského zahraničného sveta, respektíve občanom Slovenskej republiky, ktorí svojou činnosťou výrazne a dlhodobo prispeli k rozvoju slovenského zahraničného sveta. Slávnostné odovzdávanie ceny býva vždy v marci, spravidla najbližší víkend k 18. marcu (literát a spolkový činiteľ O. Štefanko sa narodil 18. marca 1949 v Temešváre).

 

Foto: Udscr Nădlac Dzsčr Nadlak

 

V oslovujúcom príhovore k oceneniu Samuel Boldocký okrem iného zdôraznil:„...v súčasnom svete, poznačenom i internetom viacnásobne akcelerovanou kultúrou, ani my "menšinovci" nemusíme sa obávať dákej „getoizácie" vlastnej kultúry a ani za ňu hanbiť, ale naopak, vďaka súčasným komunikačným dosaženiam, čím širšie afirmovať jej hodnoty. Nemusíme sa obávať ani meškania za Európou a svetom, lebo Európa z nás určite rýchle urobí dobrých Európanov a svet občanov sveta, avšak ak pri tom budeme chcieť zostať aj Slovákmi, o to sa budeme musieť postarať sami a k tomu v nemalej miere prispievajú aj takéto stretnutia ako čo je toto naše, teraz už tradičné." Celý príhovor Samuela Boldockého si možno prečítať TU:

 

 

Cenu Ondreja Štefanka udeľuje Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku v Nadlaku – Rumunsko v súčinnosti so Svetovým združením Slovákov v zahraničí. Za príspevok k rozvoju a propagácii slovenskej literatúry tvorenej v slovenskom zahraničnom svete cenu získali spisovatelia Víťazoslav Hronec zo Srbska (2009), Ivan Miroslav Ambruš z Rumunska (2010), Viera Benková zo Srbska (2011), Juraj Antal Dolnozemský z Maďarska (2012), Peter Andruška zo Slovenska a Michal Harpáň zo Srbska (2013) a Dr. Michal Babiak, kulpínsky rodák, ktorý v súčasnosti pôsobí na Slovensku (2014).

 

Foto: Udscr Nădlac Dzsčr Nadlak

 

Za spolkovú a organizačnú činnosť v predchádzajúcich rokoch boli odmenení Anna Ištvánová z Maďarska (2009), Mária Katarína Hrkľová zo Slovenska (2010), Etela Rybová z Maďarska (2011), Imrich Kružliak z Nemecka (2012), Pavel Hlásznik z Rumunska (2013) a Katarína Melegová-Melichová predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku a Nina Holá, generálna tajomníčka Slovenskej ligy v Amerike (2014).

 

Foto: Udscr Nădlac Dzsčr Nadlak

 

Aj tento VII. ročník udeľovania Ceny Ondreja Štefanka bol spojený s medzinárodnou vedeckou konferenciou V tvorivej symbióze medzi Dolnou zemou a Slovenskom, ktorá včera a v piatok 20. a 21. marca, prebiehala v Nadlaku. Téma konferencie sa každoročne mení a jej cieľom je prezentovanie, zaznamenanie a zhodnotenie najrozmanitejších aspektov týkajúcich sa spoločensko-politického, kultúrneho, či náboženského života dolnozemských Slovákov.

 

Foto: Udscr Nădlac Dzsčr Nadlak

 

Na tohtoročnom podujatí boli prítomní JUDr. Miroslav Číž, podpredseda parlamentu Slovenskej republiky, Božena Krížiková, generálna riaditeľka na Ministerstve kultúry Slovenskej republiky, J. E. Ján Gábor, veľvyslanec Slovenskej republiky v Rumunsku, Adrian Miroslav Merka, poslanec v rumunskom parlamente, Igor Furdík, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí a mnohí ďalší.

 

Katarína Pucovská

Foto: Udscr Nădlac Dzsčr Nadlak

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články