Kulpínska kuchárka

Rybka Žiara

V týchto dňoch Slovenské vydavateľské centrum (SVC) z Báčskeho Petrovca vydalo svoju tretiu tohtoročnú publikáciu. Rybka Žiara Daniela Pixiadesa je zároveň šiestou knihou určenou deťom, ktoré SVC vydalo za necelý polrok. Našu detskú literatúru tak, za krátky čas obohatili o 6 vzácnych knižiek - tri rozprávky a tri knihy poézie. Naše nové rozprávočky sú: Jednozubý úsmev Kataríny Mosnákovej-Bagľašovej, Detektívna agentúra Andreja Čipkára a Na písmenko, na písmenko Anny Kukučkovej. Nové knihy básní sú: Štvorlístok Márie Vrškovej (v knihe sú aj rozprávočky, riekanky, spievanky, veršovačky, jazykolamy a hádanky), Chlapec, štetec, koberec Pavla Mučajiho a Rybka Žiara Daniela Pixiadesa.

 

Rybka Žiara

 

Rybka Žiara vyšla ako 92. zväzok v Edícii Včielka a ide o poéziu pre deti, ktorou nás Daniel Pixiades zavedie do morských hlbín, kde sa odohráva zaujímavý rybí príbeh. Začína sa takto:

     V hlbočine, v piesku, na dne,
tam, kde tichosť vždycky vládne,
dlhochvostá vodná Žiara
neustále plutvou viala.
     Cez deň dúha na nej sedí;
bruško sivé, chrbát z medi.
viečka biele, smaragd oko,
hlávka hore, chvost hlboko.
     V noci tiene vôkol všade.
V priehlbine, v morskej brázde,
Skrýva krásne plutvy svoje –
nevidené morské kroje.

     Krásavica nespí, neje;
v očkách sa jej smútok chveje.
Vidí cesty, skrytú nádej.
Či má navždy zostať v brázde?
     Takú rybku, z hlbín pannu,
živú, bájnu, maľovanú,
žiadne oko, žiadna stvora,
nevideli na dne mora!
     Okáň ryba, všetkým známy,
prestal hýbať plutvičkami.
Pri paničke vodnej Žiare
z desu stratil okuliare.

Kniha má 42 strán a je kvalitnej tvrdej väzby. Pestro ju ilustrovala autorova manželka Smiljana Pixiadesová a vydalo Slovenské vydavateľské centrum Báčsky Petrovec, 2015. Vytlačila tlačiareň HLPRINT Báčsky Petrovec. Náklad 150 kusov. Cena 400 dinárov.

 

Daniel a Smiljana Pixiadesovci

 

Daniel a Smiljana Pixiadesovci

 

Daniel Pixiades, slovenský vojvodinský, čiernohorský a chorvátsky emigrantský básnik sa narodil 5. júla 1931 v Kysáči. Učiteľskú školu absolvoval v roku 1950 v Sombore. Ako učiteľ pôsobil v osadách Seleuš, Veliko Središte, Kulpín, Sriemske Karlovce, Stari Bar a Sutomore v Čiernej Hore. V roku 1974 sa s rodinou presťahoval do Kanady, kde žije v meste Thunder Bay v provincii Ontario.

Píše po srbsky (resp. čiernohorsky a chorvátsky) a slovensky. Po slovensky vydal zbierky básní Vlny kotvy vlny (Obzor Nový Sad, 1974), Úlet za srdcom (Báčsky Petrovec, Slovenské vydavateľské centrum, 2011) a Zbrázdené nebo (Báčsky Petrovec, Slovenské vydavateľské centrum, 2014) a tiež aj knižky veršov pre deti Modrá ríša (Báčsky Petrovec, Slovenské vydavateľské centrum, 2009) a Rybka Žiara (Báčsky Petrovec, Slovenské vydavateľské centrum, 2015). Počas pobytu v Čiernej Hore písal básne v čiernohorskom jazyku a tie básne postupne uverejňoval v periodiku Naše novine v Kanade a neskôr ich zhrnul do troch kníh: Byť pomimo (Biti izvan, Kultúra Báčsky Petrovec, 2003), K srdcu zeme (Ka srcu zemlje, Kultúra Báčsky Petrovec, 2005) a Zovšadiaľ sever (Odasvud sjever, Kultúra Báčsky Petrovec, 2006.). Po anglicky v Kanade v roku 2011 vydal zbierku básní Interlude.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+2 #1 RE: Rybka ŽiaraSmiljana Piksiades 2015-03-26 23:34
Hvala Katatka! To je Dankovo najmilije sto je ikada napisao. Iako smo ostarili s njom,Jos uvek nam je draga prica o: nepredaj se nikada! Ostvarices svoj san ako ne odustanes!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články