Kulpínska kuchárka

Kolo pre Guinnessa v Novom Sade...

...sa bude tancovať 10. októbra 2015 v Novom Sade, dlhé bude 6 kilometrov, vekové hranice pre tanečníkov neexistujú, podmienkou je iba odev, ktorý má byť kroj z krajiny, kraja či národného spoločenstva, z ktorého tanečník prichádza. Tancovať sa bude aj v slovenských vojvodinských krojoch. Do kola sa nateraz prihlásilo 240 spolkov a ešte vždy sa môžu prihlásiť jednotlivci či menšie skupiny. Najväčšie kolo na svete bude tiahnuť bulvármi Futoški put, bulvár Európy, vojvodu Stepu i kniežaťa Miloša a tancovať sa bude "Katanka", "Veliko bačko kolo" a "Užičko kolo".

 

S prípravami a nacvičovaním sa štartuje

 

S prípravami a nacvičovaním sa štartuje

 

Rok 2021 je nanajvýš dôležitý pre Nový Sad, keďže by sa v tom roku naše pokrajinské sídelné mesto malo stať európskym sídelným mestom kultúry. Aby sa čo najviac propagovali jeho krásy a jeho kultúra, 15000 osôb plánuje prekonať Guinnessov rekord. Na účasť v takzvanom Veľkom kole v Novom Sade, podujatí ktorého cieľom je zapísať sa do Guinnessovej knihy rekordov, doteraz sa prihlásilo 240 kultúrno-umeleckých spolkov z Vojvodiny, čiže vyše 9 tisíc tanečníkov. Povedali to dnes predstavitelia združenia Veľké kolo z Veternika pre tlačovú agentúru Tanjug.

Riaditeľ združenia Milan Veselinović poznamenal, že sa v týchto dňoch ukončilo prihlasovanie spolkov a združení na účasť do tohto podujatia respektíve do Veľkého kola ktoré sa bude tancovať v Novom Sade 10. októbra. Spresnil, že na výzvu reagovali kultúrno-umelecké spolky z celého Srbska diaspóry, ale aj z Macedónska, Bosna Hercegoviny, Slovinska, Chorvátska, Maďarska, Švajčiarska, Nemecka a ďalších krajín. Pre skupiny je súbeh uzavretý, avšak jednotlivci sa môžu prihlasovať do 20. augusta. Po tomto dátume sa bude vedieť presný počet účastníkov a podľa očakávania organizátorov môže ich byť 12-15000. Kolo, ktoré budú tancovať by mohlo byť dlhé vyše 6 kilometrov, čo by iste malo byť svetovým rekordom.

Do konca tohto mesiaca účastníci dostanú nahrávku, čiže melódiu a návod na tance – tri kolá, resp. ich kroky, aby spolky mali nadostač času na nacvičenie. Pravidlá nakladajú, aby tanečníci boli oblečení vo svojich ľudových krojoch, takže sa na jednom mieste bude prakticky aj prezentovať veľké bohatstvo rozličností nielen Vojvodiny, lež aj tejto časti Európy.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články