Kulpínska kuchárka

Knižný salón s obrazmi

Na 21. medzinárodnom knižnom salóne v Novom Sade, ktorý bude prebiehať v dňoch 18. – 25. apríla 2015 na novosadskom výstavisku, návštevníci si budú môcť pozrieť výstavu odmeňovaných slovenských ilustrácií detských kníh. Výstava bude nainštalovaná na stánku Banátskeho kultúrneho centra a jej vernisáž bude v pondelok 20. apríla 2015 o 12.00 na ústrednom javisku. Výstavu otvorí slovenský veľvyslanec v Srbsku Ján Varšo. V ten istý deň o 16.00 bude prezentácia výtvarnej monografie Márie Gaškovej.

 

Knižný salón s obrazmi

 

Banátske kultúrne stredisko a Novosadský veľtrh v spolupráci s Medzinárodnou ustanovizňou kultúry pre deti Bibiana z Bratislavy a Galériou Nadácie Babka z Kovačice na 21. medzinárodnom salóne kníh v Novom Sade usporiadajú výstavu Slovenskí ilustrátori odmenení na Bienále ilustrácií v Bratislave 1967 – 2013. Výstavu otvorí J.E. Ján Varšo, veľvyslanec SR v Srbsku a prihovorí sa aj Pavel Babka, riaditeľ Galérie Nadácie Babka z Kovačice, Radovan Vlahović, riaditeľ Banátskeho kultúrneho centra, profesor Doru Bosiok a ďalší.

Bienále ilustrácií v Bratislave (BIB) je najvýznamnejšia udalosť vo svete z oblasti vizuálneho umenia a ilustrácie pre deti s päťdesiatročnou tradíciou a prebieha pod záštitou UNESCO. Najlepší autori zo sveta ilustrácie stretávajú sa každý druhý rok v Bratislave. Na výstave na Novosadskom veľtrhu budú zastúpení výlučne slovenskí ilustrátori odmeňovaní na BIB v období 1967 – 2013. Slovenská ilustrácia sa počas desaťročí výrazne vyvinula a stala sa jednou z primárnych vo svete.

O uvedenej výstave viac TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/6963-bibiana

 

Knižný salón s obrazmi

 

Na prezentáciu výtvarnej monografie Márie Gaškovej autora Savu Stepanova, povoláva Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov.

Výtvarná monografia Gašková je prvou publikáciou v novozaloženej edícii SlovArt Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov. Reprezentatívna monografia zahŕňa život a dielo akademickej maliarky Márie Gaškovej. Text výtvarného kritika Savu Stepanova v trojjyzakovej mutácii (slovenčina, srbčina, angličtina) dopĺňa bohatý fotografický materiál a farebné reprodukcie obrazov tejto slovenskej vojvodinskej umelkyne.

O knihe budú hovoriť: Sava Stepanov, autor, Vladimír Valentík, recenzent, Mária Gašková, výtvarníčka a Milina Sklabinská, riaditeľka ÚKVS.

Prezentácia sa uskutoční v pondelok 20. apríla 2015 o 16.00 hod. na ústrednom javisku vedľa Stánku vydavateľskej činnosti v jazykoch národnostných menšín AP Vojvodiny.

O výtvarnom opuse Márie Gaškovej viac TU:
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/6828-maliarstvo-tichej-vane

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články