Kulpínska kuchárka

IN MEMORIAM - za Samuelom Boldockým

Literárny kritik, autor, editor a prekladateľ viacerých kníh, pamätníc a učebníc, slovakista a matičiar Samuel Boldocký sa narodil v dnešný deň 25. 4. 1943 v Báčskom Petrovci a umrel práve dnes, v deň svojich 72. narodenín. Milý pán profesor, milý kolega a milý kamarát, putuj ticho a nech ti je rodná petrovská zem dobrou prikrývkou. Aby ti v nej vždy bolo teplo.

 

IN MEMORIAM - za Samuelom Boldockým

 

Katarína Pucovská a Samuel Boldocký

 

Katarína Pucovská a Samuel Boldocký

 

S veľkým zármutkom oznamujeme, že v sobotu 25. apríla po krátkej a ťažkej chorobe nás opustil jeden z obnovovateľov Matice slovenskej v Juhoslávii, jej čestný člen a neúnavný matičiar prof. Samuel Boldocký. Komemorácia bude v nedeľu 26. apríla o 13.00h v Slávnostnej sieni gymnázia Jána Kollára v Petrovci a pohreb bude v nedeľu o 15.00h na petrovskom cintoríne. Ústredie MSS.

Dnes, v deň svojich narodenín svoju poslednú cestu dobojoval prof. a literárny kritik Samuel Boldocký! Našej literatúre, ale i matičiarom a priateľom bude veľmi chýbať. Nech mu je ľahká rodná petrovská zem! Viara Benková.

 

Jaroslav Čiep, Viera Benková, Samuel Boldocký a Katarína Melegová-Melichová

 

Jaroslav Čiep, Viera Benková, Samuel Boldocký a Katarína Melegová-Melichová

 

Samuel Boldocký sa narodil 25. 4. 1943 v Báčskom Petrovci. Roku 1963 absolvoval pedagogickú školu v Petrovci a v rokoch 1963 – 67 študoval juhoslovanské jazyky a literatúru na Filozofickej fakulte v Novom Sade. Po štúdiách pôsobil ako profesor srbského jazyka a literatúry na Gymnáziu Jana Kollára v Báčskom Petrovci. Do poslednej chvíle na dôchodku sa venoval jazykovednému výskumu a hlavne dokumentačnej, literárnokritickej a publicistickej činnosti v oblasti tvorby slovenských autorov v Srbsku.

 

IN MEMORIAM - za Samuelom Boldockým

 

V roku 1996 mu udelili Októbrovú cenu Obce Báčsky Petrovec za vynikajúci prínos k literárnej tvorbe a osvetovej práci Slovákov v Juhoslávii a je nositeľom i početných ďalších cien a uznaní. Cenu časopisu Nový život získal za rok 1992 a za rok 2008. Najnovšie, pred mesiacom získal medzinárodné uznanie: Cenu Ondreja Štefanka.

http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/7931-zostat-slovakmi-a-stat-sa-dobrymi-europanmi-a-obcanmi-sveta

Samuel Boldocký zostáva Slovákom a stáva sa občanom sveta a nebies...

Vďaka mu a sláva mu...

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/5697-mlady-sedemdesiatnik-samuel-boldocky

 

Komentárov  

+1 #1 vyjadrenie sústrastiJuraj Šefčík 2015-04-26 15:42
so smútkom prijímame správu o do bojovaní životného boja priateľa, učiteľa a niekdajšieho matičného spolupracovníka. Pozostalej manželke, Majke a dcéram vyjadrujeme úprimnú sústrasť s prosbou o Božie potešenie.
Juraj a Alica Šefčíkoví, zo Senice
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články