Kulpínska kuchárka

Nechcem násilie. Chcem mier!

Preto som aj podpísala petíciu za mier. Aj po šestnástich rokoch počujem zvuk vojnových bombardérov nad hlavou a výkriky nevinných: Prečo?! Hluk ťažkých zbraní hrôzostrašne znel aj na včerajšej paráde v Moskve. Ubehlo už 70 rokov, mnohé rany sa však ešte vždy nezahojili. Preto je každá snaha za mier a pokoj veľmi vzácna. „Zjednotení za mier" je medzinárodná mierová iniciatíva, ktorá sa zrodila na Slovensku pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a jej signatármi sú 70 osobností politického, vedeckého a kultúrneho života zo Slovenska, Česka aj Srbska. Signatárkou zo Srbska je naša spisovateľka Viera Benková. Iniciátori tohto dokumentu vyzývajú všetkých ľudí dobrej vôle zo všetkých kútov sveta svojim podpisom potvrdiť vlastnú mierovú orientáciu. Možno to urobiť veľmi jednoducho TU: www.zjednotenizamier.sk/zjednoteni-za-mier/#form.

 

Nechcem násilie. Chcem mier!

 

Ľud vojny nechce! Ako uvádza iniciatíva na svojej internetovej stránke www.zjednotenizamier.sk svet sa nebezpečne priblížil k novej globálnej konfrontácii. Preto považujeme za nevyhnutné zastaviť roztáčajúcu sa špirálu militarizmu, násilia a nenávisti, prihlásiť sa k tradíciám humanizmu, mieru a nenásilia a vyzvať všetkých ľudí dobrej vôle na spoločné prijatie a presadzovanie opatrení, ktoré povedú ku kultúre mieru, spolupráce a bezpečnosti pre všetkých.

Medzi signatármi sú aj bývalí prezidenti Slovenskej republiky Michal Kováč, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Jan Kavan, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí, Vladimír Skalský, známa slovenská filozofka a spisovateľka Etela Farkašová a jej manžel biochemik Vladimír Farkaš, pôvodom Binguľčan (o ňom viac TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/2763-doc-ing-vladimir-farka-drsc), poprední umelci ako Peter Lipa, Pavol Hammel, Božidara Turzonovová, Mária Kráľovičová, Juraj Jakubisko, Adriana Kučerová či Peter Jaroš a ďalší.

Aby sa podporila petícia treba vyplniť iba osem políčok. Potom sa klikne ODOSLAŤ a hneď vedľa možno otvoriť okienko PREHĽAD PODPOROVATEĽOV, aby ste si overili svoje poradové číslo. Zároveň zistíte, že z požadovaných údajov zverejnené je len meno, priezvisko, povolanie, mesto a krajina, kým E-mail, adresa a poštové číslo zostali skryté.

Programový dokument predstavili v stredu 6. mája 2015 a dodnes ho podpísalo vyše dvetisíc ľudí z mnohých krajín: www.zjednotenizamier.sk/podporovatelia

Autorku tohto textu nájdete na začiatku druhej tisícky.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články