Kulpínska kuchárka

Čar(b)ológ

Vyšlo nové, piate - teda trochu jubilejné - číslo študentského časopisu Čar(b)ológ. V prvom čísle, ktoré vyšlo ešte v roku 2007 na úvodnej strane písalo: „ Hneď na začiatku ôsmeho semestra na prvej hodine predmetu literatúra pre deti a mládež profesorka Jarmila Hodoličová nám povedala: „ Milé moje usilovnice, na každú hodinu máte prečítať to, to a to, a k tomu ešte aj napísať nejakú báseň alebo poviedku pre deti. Bude to na vaše a moje obveselenie duše a tela. Ktovie, možnože sa niektorá z vás stane aj spisovateľkou, keď narastie." Napísala to v úvodníku prvého Čarbológa Katarína Mosnáková, teraz už aj Bagľašová, ktorá už narástla a skutočne sa stáva aj spisovateľkou, keďže jej už tlačou vyšla aj prvá kniha Jednozubý úsmev. A nielen ona vyrástla v spisovateľku, aj Anna Kukučková vydala svoju prvú knihu Na písmenko, na písmenko a do tretice je tu ďalšia mladá spisovateľka Mária Vršková, ktorej tiež vlani vyšla prvá kniha Štvorlístok.

 

Čar(b)ológ

 

Najnovšie číslo časopisu Čar(b)ológ si možno prečítať TU:
http://www.ff.uns.ac.rs/studenti/listovi/carbolog/carbolog%202015.pdf

Čar(b)ológ je časopis literárnych prác z detskej literatúry študentov Oddelenia slovakistiky FF UNS a Vysokej školy odborového štúdia pre vzdelávanie vychovávateľov v Novom Sade, v ktorom pod vedením prof. Dr. Jarmily Hodoličovej prezentujú vlastnú tvorbu pre deti a možno si ho otvoriť TU:
http://www.ff.uns.ac.rs/studenti/listovi/studenti_listovi_carbolog.html

Na tomto mieste na webovej stránke Filozofickej fakulty v Novom Sade si možno zalistovať aj v predchádzajúcich ročníkoch Čar(b)ológov. Na obveselenie a omladenie duše nakuknite do týchto literárnych začiatkov našich mladých akademických občanov. Celkom pekné čítanie!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články