Kulpínska kuchárka

Juraj Ferík osemdesiatnik

Dnes svoje 80. narodeniny oslavuje Juraj Ferík ml., náš známy dirigent a hudobný odborník. Narodil sa 19. mája 1935 v Báčskom Petrovci. Aj keď je už viac rokov vo výslužbe, dôchodcovský oddych si iba trochu dopraje a keď môže, všade pomôže. Ibaže šoférovať mu už nedovolia a to ho trochu trápi a trochu brzdí v aktivitách. Na to sa aj posťažoval pred pár dňami, pri návšteve Slovenskej redakcie Rádia Nový Sad. Dirigentskú taktovku už síce menej drží v ruke, ale v odborných porotách ešte zvykne sedávať. Donedávna ešte dirigoval aj orchestrom RTV. Okrem početných skladieb, pod ktoré sa podpísal buď ako autor alebo upravovateľ, v roku 2004 vydal i vzácnu knihu Ľudové piesne Slovákov vo Vojvodine.

 

Juraj Ferík pri nedávnej návšteve v Rádiu Nový Sad

 

Juraj Ferík pri nedávnej návšteve v Rádiu Nový Sad

 

Juraj Ferík, prvý školený dirigent vojvodinských Slovákov v roku 2004 vydal 450 stranovú knihu obsahujúcu znotované slovenské ľudové piesne z 20. vojvodinských prostredí, v ktorých žijú Slováci. Najväčší počet je z Báčskeho Petrovca, vyše 200, z Kovačice asi 100 a sú tam aj piesne z Kulpína, Kysáča, Selenče, Nového Sadu, Starej Pazovy, Báčskej Palanky, Šídu a iných osád.

„Predkladám našej verejnosti túto zbierku slovenských ľudových piesní môjho otca, aby jeho dlhoročná zberateľská práca vo všetkých slovenských obciach v Báčke, Banáte a Srieme nezostala iba v početných zošitoch a na rozličných papieroch. Môj otec vytrvalo, celé desaťročia zapisoval slovenské ľudové piesne pri všetkých príležitostiach. Okrem iného túto úctyhodnú zbierku, obsahujúcu vyše 1000 piesní, som sa rozhodol vydať práve teraz, pri príležitosti 10. výročia jeho smrti" - napísal v predslove zostavovateľ knihy Juraj Ferík ml.

 

Juraj Ferík s autorkou textu

 

Juraj Ferík s autorkou textu

 

Keď svetlo sveta uzrela väčšia časť jeho zbierky, presnejšie 784 piesne, bolo povedané, že pre kultúru Slovákov vo Vojvodine ako aj pre celkovú slovenskú kultúru, toto kapitálne dielo má nedoceniteľnú hodnotu. Ono je vzácnym dokumentom doby, keď ľudová pieseň plne žila a napĺňala každodenný život človeka. Viac o knihe TU http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/3443-udove-piesne-slovakov-vo-vojvodine

Jurajovi Feríkovi dnes v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade usporiadajú narodeninový večierok.

 

Juraj Ferík osemdesiatnik

 

Viac o Jurajovi Feríkovi TU: http://www.slovackizavod.org.rs/vesti/vid/13110

Oslávencovi srdečne blahoželáme.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články