Kulpínska kuchárka

Aradáčske Govličky v Dulovciach

Lietajúce bociany a Aradáč – veľavravná ale celkom jasná spojka. V Aradáči bociany masovo hniezdia, radi aj lietajú, ale sa vždy domov vracajú. Rovnako tak je aj s aradáčskymi Govličkami. Ibaže, tieto radi „lietajú" po javiskách, a to ľahkým tanečným krokom...

 

Aradáčske  Govličky v Dulovciach

 

...A tak, mladšia skupina DFS Govličky Kultúrneho centra Aradáč v dňoch od 3. do 5. júla 2015 zaletela do vlasti svojich predkov, do okresu Komárno, do obci Dulovce. Dôvod bol výnimočný! Ako absolútni víťazi minuloročného 21. DFF Zlatá brána v Kysáči mali tú česť prezentovať Srbsko na 19. Južnoslovenských detských a mládežníckych folklórnych slávnostiach. Aradáčania reprezentovali vojvodinských Slovákov v Duloviec už po tretí raz.

 

Aradáčske  Govličky v Dulovciach

 

V prvý júlový víkend v dulovskom amfiteátri bolo rušno. Ihneď v piatok, po príchode účastníkov, zrealizovaný bol večerný program detských a mládežníckych folklórnych súborov pod názvom Málo nás, málo nás... Programom Vandrovníckym chodníčkom sa v ten istý večer k obecenstvu dostal aj FS Vtáčnik z Prievidze. Po oficiálnom programe všetci prítomní sa zabávali na voľnej tanečnej zábave, na ktorej do tanca hral už spomenutý FS Vtáčnik.

 

Aradáčske  Govličky v Dulovciach

 

Sobota bola ústredným festivalovým dňom. Pani režisérka a dramaturgička Elička Hrbíková všetko úspešne držala „pod palcom". A tak, priestorové a zvukové skúšky boli samozrejmosťou. Hostia, zástupcovia a vedúci DFS sa stretli na spoločnej recepcii v priestoroch ZŠ Dulovce. Srdečne ich prijal a uhostil starosta obce Dulovce, pán Štefan Caletka. Podvečerné sobotné hodiny patrili krojovanému sprievodu obcou.

 

Aradáčske  Govličky v Dulovciach

 

Mnohopočetní občania Duloviec, už či svojou prítomnosťou, alebo iba mávnutím rúk, potleskom, úsmevom... zo svojho priedomia, pozdravili vyfintených mladých, nádejných tanečníkov. V krásnom amfiteátri na sklonku dňa festival vyvrcholil. ...Poďte deti medzi nás! bol názov galakoncertu detských a mládežníckych folklórnych súborov.

 

Aradáčske  Govličky v Dulovciach

 

Detské spevy a úsmevy... V srdci jedinečná, povzbudivá, mladistvá energia...Odmenená úprimným potleskom obecenstva... Všetko to vplývalo na vytvorenie priam rozprávkovej atmosféry v celých Dulovciach. Festival svojim vystúpením uzavrel Univerzitný folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice.

 

Aradáčske  Govličky v Dulovciach

 

Účastníci festivalu nedeľu strávili v Hurbanove, kde boli aj ubytovaní. Najsilnejší dojem z tohto dňa na všetkých zanechala prehliadka Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Naši milí detskí folkloristi na chvíľu zalietli medzi hviezdy, po čom im vynikajúco chutila miestna zmrzlina a citronáda.

 

Aradáčske  Govličky v Dulovciach

 

Okrem DFS Govličky KC Aradáč (Srbsko) zo zahraničia na festival pricestovali aj naši susedia: DFS SKUS „Fraňo Strapáč" z Markovca, Chorvátsko, ako aj jeden detský súbor z Rumunska. Podobne ako aj zahraničné, aj súbory zo Slovenska, hrdo prezentovali svoje tance: DFS Hájenka z Bratislavy, DFS Krpčiarik z Dunajskej Stredy, DFS Maguráčik z Kežmarku, DFS Malý Vtáčnik a FS Vtáčnik z Prievidze, DFS Rosnička z Hurbanova, DFS Tekovanček zo Starého Tekova a domáci DFS Lúčik z Duloviec.

 

Aradáčske  Govličky v Dulovciach

 

Aradáčske Govličky sa v piatok predstavili minuloročnou víťaznou choreografiou, zvykom Smrtnuvania detskej choreografky Maríny Malovej. V sobotu predviedli zvyk tej istej autorky Z múčnyho vreca. Hlavnou témou je rozprávka o hladnom dedkovi, ktorému ide na chuť „réjteša" (štrúdľa), tradičné jedlo z kysnutého cesta, ktoré sa v Aradáči záväzne chystá v sobotu. Starká však nemá múky, aby mu ho prichystala. Prevažne detský orchester hral pod taktovkou harmonikára Jana Zvaru – Mócu.

 

Aradáčske  Govličky v Dulovciach

 

Hlavní organizátori 19. ročníka JDMFS Dulovce boli Obecný úrad Dulovce a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý bol garantom tohto podujatia a finančnou podporou. Spoluorganizátormi boli Regionálne osvetové stredisko Komárno a Základná škola Dulovce, ktorá poskytla účastníkom svoje priestory.

Organizátori, ako aj roky doteraz, sa neúnavne, ochotne, srdečne a láskavo starali o všetkých účastníkov tohto jedinečného detského folklórneho festivalu na Slovensku. Za to všetko im patrí srdečná vďaka a úprimný obdiv!

 

Aradáčske  Govličky v Dulovciach

 

...Spomínajúc na príjemné chvíle strávené s našimi ratolesťami na tomto festivale a pri jedinečnom „speve" aradáčskych bocianov, tieto riadky napísal:

 

I. G. Litavský – Ivek

foto: archív Maríny Malovej

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články