Kulpínska kuchárka

Stretnutie slovenských dolnozemských učiteľov

Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku a Asociácia slovenských pedagógov zorganizovali VI. ročník Stretnutia slovenských dolnozemských učiteľov. Stretnutie sa začalo včera večer v slávnostnej sieni petrovského Gymnázia Jána Kollára, kde odovzdali Cenu Samuela Tešedíka popredným slovenským učiteľom v zahraničí. Cena sa udeľuje v súčinnosti zo Svetovým združením Slovákov zahraničí a tohtoročnými laureátmi sa stali Ján Kopčok z Kulpína, Judita Kaszálová-Szabadová z Maďarska a Anna Kapusniaková z Rumunska. Martinovi Listmajerovi z Jánošíka, Anne Karolíne Dováľovej z Rumunska a Andrejovi Kuricovi z Chorvátska odovzadli ďakovný list.

 

Foto Pavel Maglovský

 

Foto Pavel Maglovský

 

Foto Pavel Maglovský

 

Na stretnutí slovenských dolnozemských učiteľov sa pravidelne zúčastňujú desiati predstavitelia slovenských učiteľov z Maďarska, Rumunska a zo Srbska. V tomto roku sa vo Výbore pre vzdelávanie Slovenskej národnostnej rady rozhodli rozšíriť stretnutie aj o účasť troch pedagógov z Chorvátska. Stretnutie učiteľov pokračovalo dnes predpoludním v Základnej škole Jána Čajaka v Báčskom Petrovci, keď prebiehali odborné prednášky na tému Stav slovenčiny od Štúra až dodnes, ktoré mali docent Michal Babiak a docent Ladislav Lenovský z Univerzity Komenského z Bratislavy.

 

Foto Pavel Maglovský

 

Foto Pavel Maglovský

 

Foto Pavel Maglovský

 

Foto Pavel Maglovský

 

V popoludňajších hodinách hostia spolu s domácimi navštívili najstarší dom v Petrovci a Galériu Zuzky Medveďovej a večer si v Slovenskom vojvodinskom divadle pozreli detské divadelné predstavenie Kde bolo, tam bolo..., podľa známej slovenskej ľudovej rozprávky O hlúpej žene. Réžia, scéna a kostým: Daniela Legíňová-Sabová.

 

Foto Pavel Maglovský

 

Foto Pavel Maglovský

 

Foto Pavel Maglovský

 

Stretnutia slovenských dolnozemských učiteľov sa realizuje za finančnej podpory Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Pokrajinského sekretariátu pre vzdelávanie, správu, predpisy a národnostné spoločenstvá.

 

Ján Kopčok

 

Ján Kopčok

 

O Jánovi Kopčokovi viac v časti VÝZNAMÉ OSOBNOSTI Kulpína TU:
http://www.kulpin.net/o-kulpine/poznajme-osobnosti.

O Martinovi Listmajerovi, autorovi knihy Prečo si sa mladá vydávala, v ktorej spracoval zvyky, obyčaje a piesne v Jánošíku sme písali TU:
http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/6326-janoicki-slovaci-po-190-rokoch

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články