Kulpínska kuchárka

17. novembra na 24°C

Dnes je 17. november, 321. deň roka v gregoriánskom kalendári. Do konca roka zostáva 44 dní. Na nedeľu oslávime poslednú nedeľu cirkevného (liturgického) roka, potom sa už začne štvortýždňové adventné obdobie. Po advente nasledujú Vianoce, od ktorých nás delí už len asi päť týždňov. Treba sa teda pomaly nalaďovať na radostné sviatky a novoročné oslavy. Na to nás upozorňuje aj Alžbeta, ktorej meniny oslávime o dva dni: „Svätá Alžbeta za plný košík sviatkov prináša". Tie ale súvisia so snehovou bielobou. Aj keď sme dnes v Novom Sade mali 24°C a o snehu ani nechyrovať, čo nevidieť môže nás prekvapiť. Už cez víkend dôjde k ochladeniu a začiatkom nasledujúceho týždňa predpovedajú dážď so snehom a v horských polohách sneženie.

 

Dnes v Novom Sade

 

Dnes v Novom Sade

 

Na Alžbety by však ešte malo byť slnečné a teplé počasie. Jedna česká pranostika hovorí: Počasí o svaté Alžbětě vypovídá, jak bude v létě. Tešme sa teda, že leto bude teplé a priprávajme sa na zimu. „Na svätú Katarínu schovajme sa pod perinu". O týždeň sú Kataríny a na Ondreja sa rozlúčime s novembrom. „Keď svätý Ondrej peknú cestu Lucii spraví, aj Mikuláš ho pochváli".

Dnešný deň je aj Medzinárodný deň študentstva a na Slovensku sviatok, ktorým sa pripomína Deň boja za slobodu a demokraciu. V dnešný deň roku 1989 násilný zásah štátu proti študentskej manifestácii v Prahe znamenal začiatok Nežnej revolúcie v Česko-Slovensku.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články